Cambodia
Indhold 
CambodiaSaigonHoi AnHueHanoi Mai Chau Hanoi 2 Sa Pa m.v. Halong BayHanoi 3
CambodiaSøndag 15/4
1. brev 15.04.02 ankomst Cambodia Hej alle derhjemme – som gider høre fra os Vi kan fortælle, at vi er så fulde af oplevelser allerede på 2 dage, at det simpelthen er nok til en hel måneds æventyrlige oplevelser: Lørdag den 13. april: flyveturen fra Kastrup (afg. 14,35, ank. Bangkok søndag kl. 6,45) gik udmærket, det værste var 5 timer yderligere i Bangkok lufthavn, hvorfra der var et par timers flyvning til Siem Reap i Cambodia. Vel ankommet til Siem Reap, hvor toldembedsmændene tydeligvis ikke var vant til turister, og det derfor var ret omstændeligt at få udstedt et visum, blev vi lukket ind i landet (en af dem tiggede min fine kuglepen, og jeg turde faktisk ikke andet end at give ham den af frygt for, at de så nægtede os indrejse), hvorpå vi kørte til The Red Piano Hotel, som efter forholdene vist nok skulle være udmærket. Tog straks ud til Angkor området for at se solnedgang.
Solopgang over Angkor


Angkor

Mere om Angkor Wat
Der kommer flere og flere turister til Siem Reap. Angkor er verdens største religiøse kultutcenter. Det er utrolig stort og meget udgravet, men ikke nær alt og bliver det formodentlig heller ikke. Det er det for stort til. Det restaureres altid og det vil blive ved med i de næste 100 år. Det er dagen før nytåret. Man fejrer nytår 14/4, 15/4 og 16/4, og derefter går vi over til hundens år. Det kan godt være, at der vil blive sagt Happy new year mange gange selv om det er dagen før. Mange cambidianere holder nytåret i Siem Reap. Der er ikke mange, der har råd til taxa. Nogle har. De bliver kørt ud på store lastvogne med mindst 50 i hver vogn. Der er feststemning. De har mad med og laver picnic og er derude i mange dage, men man må ikke overnatte der. Første stop er Angkor Wat. Vi var der kl. 05.40. Det blev en flot solopgang. Mange var samlet der. Vi havde nogle gode pladser med god udsigt. Alle syntes at det var stemningsfuldt. Vi blev der til kl. 06.30. Spiste morgenmad der ude. Første stop efter morgenmad var indgangsporten til Angkor Thom, kongebyen. Der er 6 indgangsporte til Angkor Thom. Vi brugte den sydlige. Vi vandrede gennem porten. Det første tempel vi kommer til er Bayon. Det er budistisk. Dette tempel fungerer også som universitet. Universitetet er bygget i 1800. Der er mange gange i Bayon. Vores guide Chuff ledte os flot igennem. Her er igen mange vægrelieffer. Det fungerer som en historiebog. Det er også templet med de mange ansigter. Vi besøgte også en spåmand. Jeg havde taget billeder sidste år af spåmanden. Han blev meget glad. Christian, Ulla og Chung blev spået.
38 grader Celcius, og vi havde noget af en opstigning, taxa kørte os på grusveje som lignede veje i forrige århundrede hos os, nbortset fra at det vrimlede med knallerter, ofte med 5 personer på én, alle var på gaden, da man her fejrer buddhisternes nytår i hele denne uge, så der var et opbud af folk på skovtur. Tage og Henning valgte i øvrigt at ride på elefant til toppen, hvor vi andre som ikke havde fået den gode ide måtte strabadsere ad stejle skrænter!
Ridetur på elefant
Henning havde opsnuset, hvor man kunne få massage hos nogle blinde, der var kun 3 brikse i en garage, og Bodil, Henning og Lis lagde krop til, idet vi havde megen morskab ud af at spørge os selv og hinanden, om vi nu også kunne stole på, at de virkelig var blinde. Pyt i betragtning af vores alder var det nok ikke så interessant. Men hvilken massage: vi blev iført nogle hvide bomulds kjortler og stivheden efter den lange rejse var forsvundet som dug for solen under deres effektive akutryk. Hjem til middag på hotellet, hvor lyset pludselig gik ud. Belastningen af lysnettet blev for stor, da man havde illumineret hele byen pgr. nytåret. Den 14. april: tidligt op for at se solopgangen og købe billet til tempelområdet Angkor Watt, som er virkelig imponerende. Vi vandrede rundt hele dagen i 38 gr. C. Folk er uhyre venlige og ret kønne og meget fattige. Vi så mange invalider, som minder os om landets frygtelige nyere tids historie. Dagen sluttede helt eventyrligt takket være vores chauffør, som vi havde givet frie hænder til at vise os det mest spændende, hvilket viste sig at være de meget fattige bådfolk, som lever ved en fjernt beliggende sø Tonle Sap i et utilgængeligt område, her ventede chaufføren, mens vi hyrede en pram til at sejle os ud til et fiske-museum med slanger, skildpadder, flodål, slangehajer etc. Disse fattige folk blev vi så gode venner med, at de endte med at sætte musik på, og vi dansede sammen med dem på husbåden. På hjemturen gik motoren i stykker, det blev tordenvejr og bådsmanden sprang i vandet og bandt skruen på med klude, og til sidst opgav han og stagede os i land til den ventende taxa. Ad den hullede vej blev vi banket til mørt kød mens vi kunne kigge ind i de fattige bræddehytter langs vejen, hvor de selvfølgelig sad og så fjernsyn … ved petroleumslys! Hold op hvor er her spændende. Vi slutter her og skal hjem i seng, da vi i morgen skal flyve til Saigon ved middagstid. Men vi lever og har det godt og griner meget. Håber alt vel derhjemme. Kærlige hilsener de 5 globetrotter: Bodil, Willi, Tage, Henning og Lis. Kys og knus og pas godt på hinanden!
Taphrom templet med træer