Hanoi
Indhold 
CambodiaSaigonHoi AnHue Hanoi Tam Coc Mai Chau Sa Pa/Bac Ha Hanoi 2 CatBa Afslutning
Hanoi


English version


Tirsdag 25. marts
Trafikken i Hanoi gør et stort indtryk på en - rigtig mange biler blander sig med utroligt mange motorcykler, scootere og en del cykler til en glidende strøm af færdsel, der fletter og fletter, og forbavsende gnidningsfrit. Dagen har været uden direkte sol det meste af tiden, men alligevel blev det en ganske varm dag og med mange oplevelser. Efter morgenmaden på hotellet blev vi hentet af Khoa, som stillede med bil og chauffør, som skal følge os på vores rejse rundt i Nordvietnam. I dag skulle vi først se et nyere kvarter i byen, som også var bygget, da jeg var her i 2008. Man fornemmede dengang ikke rigtigt, at det var beboet, men nu holdt bilerne i indkørslerne - eller inde bar lås og slå, der var skoler med mange børn lige der, hvor vi stod ud for at kigge, men Khoa fortalte os, at det var meget dyrt at købe hus der - naturligvis. Derefter kørte vi ud af byen til et gammelt tempel(Sai), som ligger i en af forstæderne - et sted, som Henning besøger hvert år. Sai Tempel er en meget gammel tempel/pagode ca. 2000-3000 år gammel. Den er ligeså gammel som Keops pyramiden i Ægypten og for vitnameserne er det et udflugsmål, som har stor historisk betydning. Sai Tempel er meget spændende. Det er et levende tempel, og her kommer mange på grund af dets historie. Vi kom igennem adskillige travle byer, og så masser af rismarker, hvor risen stod flot og soppede i vand, mens en enkelt måske gik ude i marken og så efter, om alt var, som det skulle være. Alle deres små boder ved de enkelte huse, var også i gang. Tilbage i centrum var vi på det etnografiske museum, hvor vi kunne se hustyper fra mange etniske mindretal i Vietnam udenfor og masser af eksempler på tøjdragter, redskaber, ceremonier og ritualer inde i museet. Vi spiste frokost på en restaurant, der drives af ansatte, som er unge fra vanskelige kår, der har fået denne chance for en god uddannelse. De er utroligt opmærksomme og søde, når de betjener os, og stedet var fyldt med turister, som havde hørt om projektet, så vi var helt oppe på tredje etage i restauranten, hvor vi havde bestilt bord, og der var fuldt hus på alle etager. Efter frokosten gik vi hen på kunstmuseet, som vi fik god tid til at se på og syntes godt om, og dereter blev vi kørt hjem. Der var mere af dagen tilbage, så Birgit og jeg gik ned for at se på den smukke sø, der ligger midt i byen Hoan Kiem Lake. og vi mødte også Gunver og Tom dernede. Kl. 20 mødtes vi igen og gik hen på en af Hennings yndlingsrestauranter i området - Little Hanoi - for at spise til aften. Det er en meget populær restaurant, men Henning havde bestilt bord til os, og en af hans mange bekendte kom for at spise sammen med os. Hun hedder Oanh, arbejder i rejsebranchen, var meget sød at snakke med, men tog tidligt af sted, da hun skulle på arbejde tidligt i morgen. Fin første dag i Hanoi!

Motorcykeltur

Etnisk museum i Hanoi

Etnisk museum

Hellig kilde ved Sai Tempel

Rismark tæt på Hanoi

Ved indgangen til den nye bydel i Hanoi
Little Hanoi
Little Hanoi
Onsdag 26. marts
Cykling var aflyst for gruppen i dag, men Henning tog sin cykel, mens vi andre tog en taxa hen til Ho Chi Minh Mausolæet. Det gav nogle problemer at finde Henning, for taxaen satte os af i den modsatte ende af den indgang, vi skulle benytte. Han sagde, vi bare kunne gå ned over en stor plæne med fliser, som førte ned mod mausolæet. Vi gik derned ad, indtil vi blev opmærksomme på en fløjten, som var rettet mod os. DER MÅTTE VI IKKE GÅ. Så måtte vi en større omvej, fandt omsider Henning og kom ind i en kæmpestor kø med masser af skolebørn, som gerne ville snakke med os. D.v.s. de ville gerne sige Hello til os - andet klarede de ikke, men smile og vinke, det kunne de. Selv om køen var meget lang, gik det hurtigt fremad, og clouet kom, da vi skulle defilere forbi Vietnams store leder - Uncle Ho - der havde ønsket sig en stille begravelse og asken spredt forskellige steder, og nu må ligge i sit mausolæum og hver dag få besøg af tusindvis af mennesker, der stille og over fuld overvågning af soldater går forbi ham. Rundt i parken så vi hans hjem, hans gæstehus, hans biler - foræret til ham fra Sovjetunionen i 1950erne, et stort museum og den etbenede pagode. Den en benede pagode er bygget 1049 af kejser Ly Thai Tong. Pagoden ligner en lotusblomst og er en tak for at han fik en søn. Derefter gik vi hen til Litteraturmuseet, som anses for at være Vietnams første universitet. Det er et meget smukt anlæg med haver og bygninger anlagt symmetrisk. Også her var der masser af mennesker, bl.a. en flok studiner i deres smukke dragter med en lang kjole over lange bukser. Henning fik dem til at synge en sang for os, og de sang en temmelig lang sang, som de kunne ganske udenad. Vi fik også en koncert i en af bygningerne, hvor forskellige musikinstrumenter, som vi slet ikke kender, blev benyttet. Det var dejligt at lytte til ,og en fin lille pause efter at have vandret meget rundt. Vejret var med os i dag. Der var en passende temperatur, da vi heller ikke i dag så solen. Der var frokost på samme restaurant som i går, og så gik det igen hjemad i taxa, mens Henning cyklede. Vi kunne derefter slappe af, til vi skulle i byen i aften. Birgit og jeg gik op på markedet, som ikke ligger langt herfra. Vores middagsaftale hos Thu, som bor lidt uden for byen med sin familie i et stort hus, gik dog desværre i vasken. Vi ventede i ca. 3 kvarter på at blive afhentet, og forsøgte nogle gange forgæves at ringe til hende. Omsider fik vi fat i hendes søster, som kunne fortælle, at de havde ringet forgæves til Hennings telefon for at aflyse på grund af et dødsfald i den nærmeste famile. Vi gik så ud at spise, og sad dejligt på en tagterrasse i nærheden og fik god mad!

Ho Chi Minh Mausuleum i Hanoi
Mere om Ho Chi Minh

Tidligere fransk guvernørbolig. Nu gæstebolig.

Gruppen med Ho Chi Minhs bolig i baggrunden
Inde i Ho Chi Minhs bolig
Inde i Ho Chi Minhs bolig
Den en benede pagode
Den en benede pagode

I Litteraturmuseet
Litteratur museet med skildpaddere
Litteratur museet med skildpadder

Torsdag 27. marts
Dagens program var en tur rundt langs Vestsøen - en 15 km lang tur, som Birgit og jeg gerne ville tage sammen med Henning på cykel, mens Anette og Erik ville med som passagerer på motorcykel. Det var ikke uden bæven, Birgit og jeg satte i gang, for trafikken er utrolig. Den består mest af motorcykler og biler, og i alle kryds tager man bestik af, hvem der kører frem, og hvem der holder sig tilbage - ingen højrevigepligt, men man fletter, så det er helt fantastisk - også når man skal over gaden som spadserende! Den første del af turen var midt i byen med masser af trafik, men da vi kom godt igennem det og kom ud at køre langs søen, kunne vi rigtig nyde turen. Temperaturen var perfekt - solen var ikke fremme - så vi blev ikke særligt svedige. Undervejs gjorde vi et ophold ved et tempel, som er meget besøgt, og noget senere holdt vi en pause, hvor vi fik noget at drikke. Undervejs har man udsigt tværs over byen, men der er så meget forurening i luften, så det virker meget diset. Langs med søen ligger naturligvis en del hoteller, men også store og fine privatboliger, og enkelte steder meget simple huse, som sikkert snart må give plads til byfornyelse. Afslutningen af turen var igen i meget trafik, men også det blev klaret uden problemer, og jeg må ærligt tilstå, at både Birgit og syntes, vi havde bestået noget af en prøve ved at tage denne tur. Erik og Anette var også meget glade for turen. Imens tog Gunver og Tom en dag på egen hånd. De havde været vidt omkring på gåben og haft mange gode oplevelser, bl.a havde de snakket længe med en mand, som var utrolig interesseret i at høre, hvordan vi organiserede os i Danmark lige fra vindkraft til vores skattesystem. Vi andre nåede dog også at gå en tur i eftermiddag - Birgit og jeg gik søen rundt og fik også tid til at kigge ind i et meget fornemt stormagasin. I aften var der så endnu engang fødselsdagsfest for Henning - en meget vellykket fest med rigtig mange gæster - alle pladser besat i lokalet på restauranten Little Hanoi, der var lejet til festen. Masser af unge mennesker, mange kendte, som tidligere rejsende med Henning vil huske, bl.a. Mr. Thang, Thuy og den døve Oanh, som nu er gift og har barn. Det var rigtig dejligt at gense dem. Pludselig blev der båret lagkager ind med lys i, og alle istemte Happy birthday, dear Henning. En rigtig god aften, der sluttede i pæn tid, som man bruger det i Vietnam - ved 22.30 tiden, og der måtte hjælp til at bære gaver hjem til hotellet.


På cykeltur i Hanoi

Cykeltur rundt om Vestsøen i Hanoi

En fortjent pause i Hanoi

Fra cykeltur rundt om Vestsøen i Hanoi

Fødselsdag fejres