Cambodia og Vietnam 2008
IndholdCambodiaSaigonHoi AnHueHanoiMai ChauHanoi igenSa Pa/Bac Ha Hanoi 3 CatBa Afslutning 
Cambodia og Vietnam 2008

Henning har planlagt og guider turen til Cambodia og Vietnam 10. april - 18. maj 2008 og udnytter kontakter fra tidligere besøg i Cambodia/Vietnam. Deltagerne er bagerst Finn, Rigmor, Kirsten B, Leif E., Oanh, Henning og forrest Leif J, Dorthe, Grethe, Kirsten J. og Jørgen. Dagbogsoptegnelserne er på denne tur forfattet af Grethe Kaysen Andersen.
Hele gruppen
Facts about Vietnam
Facts about Cambodia
Takt og tone i Vietnam
Fang dragen med musen og få fakta om Vietnam
Vietnam news
Photo of ethnic minorities
Facts about 54 ethncic minorities
Vietnam maps
Danish Vietnamese societyTur Cambodia Vietnam
10. april - 18. maj 2008
10/4
Vi rejser med SAS
11/4
Bangkok
12/4
Vi flyver fra Bangkok med Bangkok Airways PG0935 kl. 18.15. Ankomst Pnom Penh kl. 19.25. Desværre er det sen ankomst. Sambath, Ratha og Sarun tager imod i lufthavnen. Køres direkte til Royal Star Hotel, nabo til Kongepaladset. Vi prøver at få lidt mad tæt på hotellet.

13/4
Vi starter kl. 09.00. Her har vi fået morgenmad på toppen af hotellet med udsigt til floden. Denne dag skal vi på landet. Det er Sambaths broder, Sambo, som har ryddet et stort område for miner. Sambo er ikke landmand, men har folk til det, måske får vi frokost i landsbyen. Efter frokost besøger vi familiens landsby, hvor vi deler gaver ud. Det plejer at være et stort tilløbsstykke. Vi har mange gaver med. Aftensmad i Pnom Penh.

14/4
Denne dag bliver en bytur. Først Kongepaladset, senere det russiske marked samt Tocul Sleng fængslet. Frokost, sidst den store pagode midt i Pnom Penh. Middag hos Sarun. Hun er Sambaths og Rathas mor.

15/4
Vi skal forlade Pnom Penh. Vi skal med båd op ad Ton Le Sap floden, en biflod til Mekong floden. Turen tager ca. 5 timer. Båden sejler kl. 07.00. Morgenmad senest kl. 06.00. Vi tager Tuk Tuk taxaer til båden. Al bagage skal med. Vi ender i Siem Reap. Angkor ligger uden for Siem Reap. Vi bliver indlogeret på Mandalay Inn, som ligger på hovedgaden. Vi har nu en valgfri mulighed. At se solnedgangen over Angkor Wat. Første gang jeg så det, var der højt regnet 200 mennesker. Nu er der flere end 2000-3000 mennesker. Den tur koster 5US$. Det er taxa. Straks solen er gået ned, tager vi tilbage til Siem Reap. Vi går straks ud at spise. Vi skal meget tidligt op den 15/3. Vi kører ca. kl. 05.00.

16/4
Starter kl. 05.00, her er det stadig mørkt. Vi skal se solopgangen over Angkor Wat. Vi spiser morgenmad i Angkor. Vi har morgenmad på hotellet, men besværligt at skulle tilbage. Vi har en speciel ordning. Efter morgenmad tager vi gennem en af indgangsportene. Vi stiger ud, går igennem, stiger igen ombord i vores tuk tuk. Første besøg i Kongebyen er Bayon templet, det er utroligt flot. På vej til Kongepaladset besøger vi et kæmpe tempel, som hedder Baphon. Vi kommer ind af bagdøren. Selve Kongepaladset er meget forfaldent. Vi går ud af fordøren, ser stedet hvor elefantkampene fandt sted. Inden frokost besøger vi et meget berømt tempel, Ta Prom. Vi kalder det templet med de store trærødder, meget imponerende. Inden sidste besøg spiser vi frokost samme sted som morgenmad. Efter frokost er det hovedtemplet Angkor Wat. Det er meget imponerende, lige så stort som Kongepaladset i Bejing, der er gået lige så mange sten til som Ceops pyramiden. For 1000 år siden levede her mere end 100 millioner mennesker.
Til samnlgning boede der 20.000 mennesker i Paris. Vi er tilbage på hotellet kl. ca. 16.00. Middag kl. 20.00 på hotellet.

17/4
Vi skal til Saigon Vietnam. Vi starter denne dag kl. 08.30 alle kufferter ind på mit værelse, hvor vi kan tage bad inden afrejse. Kufferterne ind inden morgenmad. Vi besøger en berømt pagode. Den er lavet til minde om ofrene fra Pol Pot. Vi kører hen og besøger vores guide, videre til den lille landsby, hvor han bor. Han har husdyr. Tilbage til hotel, bad, afgang kl. 11.30 til lufthavn. Vi tager med Vietnam Airlines nr. VN0826, er i Saigon kl. 14.30. Ved vores hotel ca. kl. 16.00. Vi bliver indkvarteret på Orient Hotel. Kl. 20.00 spiser vi middag tæt på hotellet. Thuys søster kommer med togbilletter. Vi har en lang dag i morgen, så måske er det en god ide, at få lidt søvn.

18/4
Vi kører senest kl. 07.00 inden morgenmad. Alle kufferter ind på mit værelse. Første stop Cu Chi tunnellerne, de første tunneller blev bygget under franskmændenes besættelse, men meget udbygget under den amerikanske periode. Kl. 10.30 kører vi videre til Cao Dai. Her skal vi være senest kl. 12.00, hvor den store indmarch starter. Cao Dai er en blanding af 3 religioner: Hinduisme, Budhisme og Kristendom. Vi er tilbage på hotellet kl. ca. 16.00. Nu tager alle bad, kufferterne i receptionen. Middag kl. 20.00, afgang til banegården kl. 22.00, toget kører kl. 23.00. Vi har 2 kabiner soft sleep med 4 i hver. Vi er i Da Nang ca. 13.39. Her bliver vi hentet.

19/4
Hele formiddagen passerer landskabet revy for os. I den ene ende af toget er der en kantine. Vi får morgenmad og frokost i toget. Det er ikke noget "at prale af". På Da Nang banegård står Tien og venter. Vi laver et enkelt stop inden vi er i Hoi An. Marmorbjerget, en meget flot pagode bygget af Ming Mang. Vi ser hans mausolæum den 24/3. Vi bliver indkvarteret på Hai Yen. Middag i byen kl. 20.00.

20/4
Vi kører fra Hai Yen i Hoi An. Vi skal besøge Village of Hope i Da Nang, 08.20 kører vi. Det er en handikap skole, mange hørehæmmede går her. Jeg sponsorerer en pige, Chau, som er 12 år. Jeg har sponsoreret hende siden hun var 5 år. Vi ser undervisning samt værelserne, bliver normalt inviteret til frokost med børnene. Vi får den mad, som børnene spiser. Vi er tilbage i Hoi An. Der er tid til tøjkøb, sølvkøb samt den pragtfulde strand. Jeg fører jer rundt. Party fest kl. 20.00 på Hai Yen. Alle dem jeg kender, som har tid af vietnameserne, deltager. Vi bliver ca. 20 personer.

21/4
Hvad skal vi se: Cykeltur på øerne formiddag. Heldagstur til Cham Island, pris 20 US$. Besøge attraktioner i centrum 70VD. Besøge stranden.

22/4
Vi spiser middag hos enten Sy, Mao, Thao, Bui. Vi taler om hvilke ture vi vil deltage i. Jeg kommer med en forklaring

23/4
Hoi An

24/4
Taxa til Hue kl. 07.30. Vi er der ca. kl. 19.00 ved vores hotel Hoa Hung. Vi bliver indkvarteret. Jeg bestiller cykler. Vi starter kl. 13.00, første stop de døves restaurant, vi skal have frokost, en restaurant anbefalet af Lonely Planet. Vi cykler videre til Kongepaladset, ser det. Kongepaladset blev bombet under krigen. Det er ved at blive restaureret. På hjemturen besøger vi markedet. Nogen vil hjem. Det er nemt at finde hjem fra markedet, så alle kan selv bestemme tempoet. Kl. 20.00 spiser vi en fin middag, som vi cykler ud til.

25/4
Vi kører fra hotellet kl. 07.30. Vi er på cykel til den båd, vi har lejet. Vi sejler på Duftenes Flod. Første stop Ten Mu pagoden, en meget berømt pagode. Det er fra denne pagode, en munk kørte i sin bil til Saigon. Han kørte op foran præsidentpaladset, gik ud på pladsen, hældte benzin over sig, tændte ild til. Det blev et vendepunkt i krigen. Næste stop Ming Mang mausolæet, derefter Kai Diem mausolæet, her skal vi have cyklerne af. Der er ca. 3 km op til mausolæet. Når vi kommer tilbage til båden, bliver cyklerne på land. Vi skal have frokost på båden. Efter frokost cykler vi tilbage til Hue. Middag i byen kl. 20.00.

26/4
Denne dag står til fri disposition. Igen flytter vi ud af vores rum om morgenen. Vi skal være tilbage på vores hotel Hoa Hung, så vi kan nå at få et bad, inden vi skal med toget ca. kl. 17.00. Vi tager cykeltaxa til banegården ca. 2 km. Husk at købe lidt til toget. Vi får mad i toget. Der venter os en togtur på 12 timer. Vi er i Hanoi ca. 05.00 - 06.00 morgen.

27/4
Vi er fremme i Hanoi meget tidligt. Straks vi er på banegården, finder jeg en taxa eller 2. Når vi kommer frem til hotellet Camillia 4 Phan Thai er det ikke sikkert, vi kan få værelser så tidligt. Vi starter med morgenmad. Jeg lejer cykler til alle. Lige så snart cyklerne er der, tag én, prøv den, lås den, gem nøglen. Vi laver først en lille vandretur, så I bliver fortrolig med stedet. Ca. kl. 09.00 cykler vi. Denne tur har 2 funktioner, se lidt af byen samt blive fortrolig med trafikken. Vi er tilbage ved hotellet kl. 11.30. Vi vil spise frokost tæt på hotellet, Little Hanoi hedder restauranten. Efter frokost er alle på egen hånd. Vi mødes kl. 20.00 i receptionen, går ud at spise.

28/4
Der er morgenmad fra 06.30. Kl. 08.15 cykler vi fra hotellet. Vi skal besøge Ho Chi Minh's mausolæum, se det gamle præsidentpalads, Ho Chi Minh's bolig, se den flotte park, den etbenede pagode, det gamle universitet, som er ældre end Københavns universitet. Det hedder Litteratur Museet. Vi er tilbage ved hotellet kl. 11.47, spiser frokost. Dagen er nu fri. Vi mødes kl. 20.00, kører ud at spise. I morgen skal vi til Mai Chau, som ligger på grænsen til Laos. Vi pakker en lille taske + en plasticpose. Kufferterne bliver på hotellet. Vi skal have tøj med til 3 nætter, toiletsager, lygte, sleeping bag, håndklæde. Vi kører fra hotellet kl. 07.00 morgen.

29/4
Vi kører fra hotellet kl. 07.00, husk kun håndbagage med. Vi har cykler med. Første stop en silkefabrik. Vi ser hele silkeproduktionen, kan også købe. Når vi kommer til Hoa Binh, kører vi venstre om byen. Efter 20 km kører vi i bjerge, til vi når Mai Chau dalen. Vi skal bo i en landsby, Ban Lack, det er en landsby, som er sammenflettet af 3 byer, som hver har et navn. Den største er der, hvor vi bor, Ban Lack. Når vi når frem, får vi frokost. Jeg laver en lille rundvisning, hvor vi ikke køber noget, ellers når vi aldrig rundt. Når vi har været rundt, kan alle gå rundt, der er meget at se på. Husk, vi er her kun 3 dage. Det er landlige omgivelser. Bare sig til, det er et venligt værtspar, som er mine personlige bekendte. Her går man tidligt til ro. Byen vågner før kl. 06.00 om morgenen. Middag kl. ca. 20.00.

30/4
Vi cykler fra Ban Lack. Vi skal se en skole, som ligger ca. 10 km fra Ban Lack. Vi snakker med lærerne, får te og måske snaps, ser undervisningen. Der er en lille underskole, som også får besøg. Er en del af den store skole. På vej hjem besøger vi det lokale marked. Frokost i Ban Lack. Efter en god frokost og et godt hvil laver vi en landsbytur ca. kl. 15.00. Vi er hjemme ca. kl. 17.21. Middag i landsbyen.

1/5
Vi cykler kl. 07.59. Vi skal ud til enden af dalen, en tur der er ca. 14 km ud. Vi tager på en lille sejltur ca. 1 time. Det er på grænsen til Laos. Efter endt sejlads cykler vi hjem. Frokost i Ban Lach. Hvis der er mere energi i os, laver vi en lille tur om eftermiddagen. Middag i landsbyen. Efter middagen skal vi have Thai dans. Det varer ca. 1 time.

2/5
Vi skal tilbage til Hanoi. Vi kører kl. 07.30, siger farvel til alle, som vi har lært at kende, især de to søstre Hoan og Thu. På vej tilbage til Hanoi ser vi det store kraftværk i Hoa Binh. Vi spiser frokost i Hanoi. Eftermiddagen fri. Men husk, vi har fødselsdag, 60 år, så jeg har bestilt plads på den flotteste restaurant i Hanoi. Vi mødes i receptionen kl. 19.00. Vi går til Hoa Kim Lock, hvor restauranten ligger. Kaffe for enden af søen. Fødselaren bliver ikke skuffet over restauranten.

3/5
Vi skal igen på en lille udflugt, pakker en håndtaske, kun 1 dag/nat. Vi kører fra hotellet kl. 10.00. Vi skal besøge en familie i Phu Cu, ca. 80 km syd for Hanoi. Det er min 2. adoptivdatter, vi spiser frokost hos hendes forældre. Hun blev gift den 1/1 2006, fik et barn, en dreng i december 2006. Vi spiser middag hos hendes svigerfamilie. Vi overnatter i Hung Yen.

4/5
Tidlig morgen kl. 07.00 kører vi fra Hung Yen til Nien Binh. Vi skal ud at sejle, gennem Tam Cox hulerne, sejltur ca. 2 timer, 2 i hver båd, frokost i Nien Binh, senere kørsel til Hanoi. Middag i Hanoi.

5/5
Vi laver en cykeltur rundt om Vestsøen. Hvis der er kunstinteresse besøger vi først kunstmuseet. Derefter starter cykelturen Vestsøen rundt. Første stop en berømt pagode, her kommer mange og beder. Vi har et stop i toppen af søen. Søen rundt er ca. 10 km. Vi spiser frokost ved vores hotel, derefter eftermiddagen til fri afbenyttelse. Middag kl. 20.00. Vi mødes i receptionen.

6/5
Denne dag er næsten til fri afbenyttelse. Sidst på eftermiddagen Vandteatret. Middag Slangerestaurant.

7/5
Vi kører fra hotellet kl. 09.00. Vi skal besøge det etniske museum. Frokost ved hotellet, derefter eftermiddag fri. Middag tæt på hotel. Vi skal meget tidligt op.

8/5
Vi skal af sted til Sa Pa tæt på den kinesiske grænse. Op ca. 04.00, afgang kl. 05.00, der er sat lidt frem til os. Der er lang vej på dårlige veje. Vi er først i Sa Pa kl. 17.00. Der bliver mulighed for små stop, frokost i det nordlige Vietnam kl. ca. 12.31. Når vi er ca. 8 km fra Lao Cai, kører vi langs den kinesiske grænse. Vi laver et kort ophold ved grænsestationen. Nu er der 38 km til Sa Pa, som alle er opad. Sa Pa ligger i 1700 m's højde. Vi indlogeres på hotel Lotus. Middag kl. 20.00 i byen., hvor Phung Dung bor.

9/5
Efter en god lang søvn, kan vi få morgenmad fra kl. 07.00. Vi kører fra hotel Lotus kl. 09.00. Vi skal besøge en rød Dzau landsby, som ligger ca. 10 km fra Sa Pa, derfor bil. Lige fra ankomst følger rød Dzauerne med os rundt. Vi går gennem landsbyen ad stier og veje. Tilbagevejen går over rismarkerne. Vi går på små høfder. Der er altid en rød Dzau, som hjælper og støtter én, det kan der være god brug for. Frokost indtager vi på marked hos Phung Dung og Luyen. Efter frokost besøger vi en sort Mung landsby. Vi går ned ad bjerget, ser hvordan de bor, efter vandfaldet går vi på tværs nogle kilometer til vi når bunden. Her venter en motorcykel til hver, som kører os op til markedet. Efter et lille hvil er der nu mulighed for at lave en ekstra tur, her skal vi besøge en spændende Seide landsby, ca. 20 km ned ad bjerget, en fantastisk tur. Besøg, kørsel ca. 2 timer, pris 20 kr. Middag i byen ca. kl. 20.00.

10/5
Vi kører tidligt fra Sa Pa, ca. kl. 07.00. Der er 80 km til Bac Ha. Vi er fremme i Bac Ha kl. 10.00 - 10.30. Bliver indlogeret på Saa Mai hotel. Straks efter haster vi til markedet. Det er Nordvietnams største etniske marked. Her sælges alt. Det er svært at beskrive, skal opleves. Frokost på markedet. Efter et hvil går vi kl. 15.02 en lille tur i bakkerne. Vi skal besøge en spillemand Mr. Ho, smage hans korn whisky, et ophold ca. 20 minutter. På hjemturen nyder vi naturen, som er utrolig smuk. 80% af de etniske personer er Flower Mong, lidt Tay og Bac Ha Dzau. Vi hviler ud på hotellet. Middag på hotellet kl. 19.00.

11/5
Alle har forladt Bac Ha undtagen os. Vi skal besøge 2 skoler, hvor vi er kommet i mange år. Frokost. Eftermiddag igen kl. 15.02 besøg en børnehave samt en Tay familie. Middag i byen. Hygge på terrassen.

12/5
Tidligt op, vi skal tilbage til Hanoi. Starter senest kl. 07.00, der er lang vej. Middag i Hanoi tæt på hotel.

13/5
En dejlig afslappende tur til Cat Ba, som ligger i Tonkin bugten, et af de smukkeste steder i verden ifølge Unesco. Vi kører fra hotellet kl. 07.00, al bagage i reception. Vi kører på gode veje, første stop en humanitær fabrik, som beskæftiger børn med handikap. Det vil jeg fortælle mere om. Vi lander i Halong Ba. Her går vi ombord på vores båd, hvor vi også får frokost. Vi besøger en stor drypstenshule på vej til Cat Ba. Der bliver mulighed for at bade fra båden ved ankomst på vores hotel, som ligger på strandpromenaden. Vi spiser på en restaurant på vandet.

14/5
Vi skal ud at se landskabet. En trekking tur på 3 timer. Vi kører med bil de første 20 km, så vi kommer ud i bjergene. Her starter vores trekking tur. Vi går ikke stærkere, end at alle er med. Midtvejs har vi et ophold ved en landarbejderfamilie. Vi kan købe øl og vand. Vi er nu halvvejs. Vi lander ved en bugt, hvor der ligger et skib. Kaptajnen henter os i en mindre båd. Her får vi frokost. Næste stop abernes ø, hvor vi har badestop. Vi sejler tilbage, når det er et fælles ønske. Middag i byen ca. kl. 20.00. Hygge på terrassen.

15/5
Desværre skal vi tilbage til Hanoi. Vi kører fra hotellet kl. 07.30, sejler kl. 08.00. Igen en smuk tur venter os. Her bliver også mulighed for at bade undervejs. Frokost i Halong Bay, næste stop en stor keramikfabrik med billige priser. Middag i Hanoi.

16/5
Denne dag sidste hele dag i Vietnam, som jeg synes skal være fri. Afskedsmiddag kl. 20.00.

17/5
Vi kører fra hotellet kl. 06.45. Flyver 09.30. Lander i Bangkok kl. 11.20.

18/5
Afgang Bangkok kl. 02.25. Amsterdam 09.10. Amsterdam 13.05. København 14.30.