Sa Pa m.v.
Indhold 
CambodiaSaigonHoi AnHueHanoiMai ChauHanoi igenSa Pa/Bac Ha Hanoi 3 CatBaAfslutning
Sa Pa/Bac Ha


English versionTorsdag 29 april
Vi var tidlig oppe. Der er langt til Sa Pa. Vi var nødt til at køre kl. 5.00 morgen til Sa Pa, der ligger ved den kinesiske grænse. Da vi nåede frem var klokken 16.30. Det var en lidt hård tur, men også spændende. Vi så meget af det vietnamesiske landskab med mange små landsbyer. Alle turister skal til Sa Pa eller Bac Ha. Vi har besluttet os for at tage nattoget tilbage til Hanoi. Vi havde købt yuogurt til turen i Hanoi. I udkanten af Hanoi købte vi også brød. Alle fik liptonte, som Khoa købte ved en forretning undervejs. Der hvor vi spiste havde de kun grøn te. Sy, My og Diem spiste Pho. Diem var dårlig på turen. Vi håber at hun er frisk i morgen. de sidste 10 km kørte vi langs den kinesiske grænse. Grænsestationen er Lao Cai og her der der kun 100 meter til Kina, som ligger på den anden side af floden. Vi tog nogle billeder ved grænsestationen. Nu går det 38 km opad til vi når Sa Pa. Indlogering på hotel Lotus. Her har vi boet i mange år. Vi var så tidlig fremme at der blev tid til en lille rundtur i byen. Vi kan nok mærke temperatuen er anderledes her. Det er måske lidt koldere end jeg havde regnet med i sær om aftenen. Om dagen mærker man ikke den lavere temperatur. Kun som en behagelighed. Der bygges og ændres meget i byen. Der er kommet utrolig mange fodmassage steder. På en kort tur gennem byen talte jeg 10 nye steder med fodmassage. Vi spiste som vi plejer på restarant Mimose. Jeg havde nok bestilt lidt for meget mad. Vi var 9 + lille Chau, som spiste aftensmad. Benno, Gerda, Sten , Jette, Khoa, Man, Sy, My deltog, men desværre var Diem ikke blevet frisk. Vi sluttede med whisky på terrassen.
Sy og hans kone Phoung Doung
Sy og hans konePhoung Doung

Den kinesiske grænse Vores hotel Lotus
Den kinesiske grænseVores hotel Lotus


Fredag 30 april
Vi har sendt bud efter vores lokal guide Jame. Hun fik en lille datter i juli 2008. Nu ventede der os en meget interessant oplevelse. En lidt hård trekkingtur. Det blev ikke Jame, idet hun var optaget til anden side, men en flink sød guide Quien på 24 år. Vi startede kl. 9.00 og vejret var fint. Vi var 9 på turen: Sten, Jette, Benno, Gerda, Khoa, Diem, Sy, My og mig. Vejret var godt, så det blev en flot tur med mulighed for at tage mange billeder. For mig måtte jeg bruge alle mine ben reserver for at kompensere for de dårlige knæ. Jeg tror også at Benno og Gerda brugte mange kræfter. Mens Jette og Sten havde nemmere ved det. Det er en speciel tur i et utroligt flot landskab. Man må finde sig i at mange gerne vil sælge til os. Deres indtægt er ikke stor. Skulle man have givet lidt for meget for tøjet, ja så har de jo også været til hjælp i mange timer. Den Mong som hjalp mig var til min hjælp i 3 timer. Jeg købte ting af hende for 210.000 VD. Det er ca 7o kr. Hun var tilfreds og jeg var tilfreds. Der er mange pågående sælgere. Det kan nok ikke være anderledes. Vi havde en flaske vand og madpakker med fra hotellet. Vi spiste og drak ved 12 tiden. Vors chauffør hentede os i bunden af dalen. Alle var lidt mast. Nu sidder vi på terrassen og drikker kaffe. Det er blevet tåget. Vi havde ellers klart vejr på hele trekkingturen. Inden aften nåede vi også at få regnvejr. I dag har vi haft alle former for vejr. Dagen startede med høj sol med let vind og senere meget tåget og koldt, derefter regn og lidt køligere. Vi spiste tæt på hotellet.
Jame tidligere guide Black Mong
Jame tidligere guideBlack Mong
Black Mong på vores trekking Black Mong på vores trekking
Black Mong på vores trekkingBlack Mong på vores trekking
På trekkingtureb Black Mong
På trekkingturenBlack Mong
Sa Pa Sort Mong Bac Ha: Flaver Mong
Sa Pa Sort MongBac Ha: Flaver Mong


Lørdag 1 maj
Der er ca. 10 km til landsbyen Darvin Village. Jeg har besøgt den mange gange. Vi kører i vores bil til landsbyen. De er Rød Dzau, der bor her. Da vi ankom blev vi mødt af utrolig mange Rød Dzau. De fulgte os hele vejen gennem landsbyen. Vi besøgte et par hjem. Mange kendte mig fra tidligere besøg. Jeg syntes at der var spændende ar komme der. Især er der 2 Rød Dzauer , som jeg har hjulpet med mange ting. Jeg havde 2 pakker børnetøj med. Når jeg ser en ung pige med 1 barn får de en pakke. Jeg havde 2 pakker med. Kunne have brugt mange flere. Frokost skulle vi have haft på markedet men vi spiste på en restaurant i byen. Desværre for det er hyggeligere at spise på markedet. Vi mødte vi Luyen og datter Phung Dung. Om eftermiddagen gik vi gennem markedet og fulgte derefter vejen ned ad bjerget til sort Mong landsbyer. Vi gik ca. 3 km på vejen før vi drejede til venstre og der er mange trapper. I bunden et stort vandfald. På tilbagevejen når vi til en hængebro, hvor der venter motorcykel på os. Den kørte os kirken hvor vi har sat Benno og Gerda stævne. De var ikke med på trappeturen i landsbyen CatCat. Vi fik en øl hos Luyen og datter Phung Dung. Nu slappes der af på terrassen. Middag får vi på en restaurant nabo til hotel Lotus.
Rød Dzauer May, Mays mor og Si May
Rød DzauerMay, Mays mor og Si May
SaPa Si May får børnetøj
Sa PaSi May får børnetøj
Henning Landsby i SaPa
HenningLandsby i SaPa
Rød Dzau
Rød Dzauer


Søndag 2 maj
Vi siger farvel til Sa Pa tidlig morgen kl . 06.30. Farvel til hotel Lotus og goddag til hotel Saa Mai i Bac Ha, der er ca. 80 km væk. Vi har et rum og skal ikke overnatte. Bagagen bragte vi ind på dette rum. Vi gik hurtigt på markedet. Det er Nordvietnams største marked for etniske grupper. De fleste er Flaver Mong, men der er også lidt Thay og Bac Ha Dzau. Der kommer folk fra landsbyen som ligger mere end 50 km fra Bac Ha. Der var meget at se men også stor trængsel. Vi spiste frokost på en local restaurant. Efter frokost foretog vi en tur til den modsatte side ad dalen og vandrede hen til en spillemand Mr. Ho. Han spillede for os og vi smagte hans kornwhisky, som var meget stærk. sten Jette, Khoa, Sy, My og jeg var på denne tur. Det er en lidt blandet vej men behagelig at gå på. I Bac Ha er der utroligt mange blommetræer. På vandringen fra mr. Ho gik vi igennem mange blomme plantager. Chaufføren bestemmer hvornår vi skal forlade Bac Ha. Vi spiste aftensmad i Lao Cai. Vi skal nå toget som kører kl. 19.30.. Der var mange som skulle med til Hanoi. Viernameserne har haft 3 fridage: frihedsdagen 30/4, lørdag 1/5 og søndag 2/5. Den restaurant vi plejer at spise på var overbooket. Der var en fin restaurant på den modsatte side af banegårdspladsen, hvor der var ledigt. En fin restaurant men med dårlig mad. Toget vi kørte med til Hanoi, var et bedre tog end det vi tidligere havde kørt med. Vi fik kaffe og whisky i toget inden vi gik til ro.
Marked i Bac Ha Marked i Bac Ha
Marked i Bac HaMarked i Bac Ha

Bac Ha: spillemand Ho
Spillemand Ho