Cambodia og Vietnam 2009
IndholdCambodiaSaigonHoi AnHueHanoiMai ChauHanoi igen/Tam cocSa Pa/Bac Ha Hanoi 3 CatBa Afslutning 
Cambodia og Vietnam 2011

Henning har planlagt og guider turen til Cambodia og Vietnam 1. april - 7. maj 2011 og udnytter kontakter fra tidligere besøg i Cambodia/Vietnam. Deltagerne er Erik og Henning.

English version


Startside for viettour.dk

Gruppen
Youtube.com med videosekvenser under viettour.dk
VKTOUR in Vietnam with Nguyen Khoa
Facts about Vietnam
Facts about Cambodia
Takt og tone i Vietnam
Fang dragen med musen og få fakta om Vietnam
Vietnam news
Photo of ethnic minorities
Facts about 54 ethnic minorities
Vietnam maps
Danish Vietnamese society




Cambodia og Vietnam 1. April til 7. Maj 2011
Fredag 1/4 – København>fly>Bangkok.
Afrejse København med Thai Airways TG0951 kl. 14.30


Lørdag 2/4 – Bangkok>fly>Cambodia –PhnomPenh.
Afrejse fra Bangkok kl. 8 til Phnom Penh, Cambodias hovedstad. Ankomst kl. ca. 9. Sambath og Ratha henter os og kører os til vores hotel Royal Star, der ligger tæt på Ton le Sap floden og konge-paladset. Kl. 11 laver vi en rundtur i Phnom Penh. Først besøger vi Tocul Sleng Museet. Det var først en skole - siden fængsel, hvor Pol Pot torterede og aflivede en stor del af de 2 mill. ,han henrettede. Næste stop er det store russiske marked - Frokost – og så Pagoden Wat Phrom midt i byen. Sidst besøger vi Kongepaladset. Middag i byen.

Søndag 3/4 – Phnom Penh.
Vi spiser morgenmad på toppen af hotellet med udsigt over floden – Afgang kl. 8.00. Vi skal på landet til Sambaths og Rathas landsby. Vi besøger Sambaths yngre broders farm ”Sambo”. Efter en lille rundvisning går vi op på et lille bjerg med en stor udsigt. Her ligger en pagode, og der lever en del munke. Sambath fortæller lidt om pagoden. Bagefter besøger vi en skole nedenfor bjerget, som jeg håber er åben. Frokosten indtager vi på gulvet i en lille spisesal. Bagefter skal vi til landsbyen og dele tøj ud. Det er nu 5 gang vi gør det. Bagefter kører vi tilbage til Phnom Penh for at skal slappe af og evt. få blind massage. Middag i byen.


Mandag 4/4 – Phnom Penh.
Vi tager en Tuk Tuk til busstationen og bestiger en luksus-bus kl. 7.00. Det tager 4-5 timer at komme til Siem Reap. Her indkvarteres vi på Mandaley Inn.
Kl. 16.15 af sted for at se solnedgang over Angkor Wat, Det koster 3 $ til taxi. Jeg betaler billetten. Vi bestiger et lille bjerg med god udsigt. Første gang jeg prøvede i 2000 var der ca. 200 mennesker, nu 4-5000. Kl.18 når solen er gået ned og vi kører tilbage til Siem Reap og spiser middag.


Tirsdag 5/4 – Cambodia – Siem Reap.
Tidligt op. Vi skal se solopgang over Angkor Wat - igen meget populært. Vi kører fra Mandalay Inn kl. 05.00 morgen. I Angkor Wat sidder vi og venter på solen, som står op kl. 06.00. Herefter spiser vi morgenmad i Angkor. Vi har morgenmad på hotellet, men der er langt til hotellet og af sted igen til Angkor. Så jeg plejer at have den ordning, at jeg betaler halvdelen af jeres morgenmad. Efter morgenmad kører vi til Angkor Thom. Det er kongebyen med de fine templer. Første stop: Vi vandrer igennem indgangsporten til Angkor Thom. Vi kører til Bajon Templet. Et tempel med mange ansigter. Herefter går turen til Kongeslottet. Vi kommer ind af bagdøren, men inden ser vi et meget stort hinduistisk tempel, som har været under restaurering i 10 år – og der er mindst 10 år igen før det er færdigt. Næst er Kongeslottet, som er meget forfaldent. Vi ser Kongeparken med kongens 2 swimmingpools og slutter af med stedet, hvor de store elefantkampe fandt sted. Nu finder vi vores Tuk Tuk’er .
Vi tager til Ta Phrom templet med de store træer, og vi skal have frokost- klokken nærmer sig middag. Sidste besøg er det største tempel Angkor Wat. Nogle historiske ting: Her i Angkor levede over 1 million mennesker for 1000 år siden; til sammenligning levede der i Paris 20.000; størrelse som Kejserpaladset Bejing. Der er gået lige så mange sten til som Cheops pyramiden. Vi er tilbage på hotellet kl.16. Vi mødes til middag kl. 20.00 på hotellet med Chhiev og hans familie samt min tidligere guide Sophal.


Onsdag 6/4 - Cambodia > fly >Saigon
Afrejsedag, men først skal vi opleve mange ting. Vi kører fra Mandalay Inn kl. 08.00. Vi tager vores tuk tuk. Første stop er et tempel bygget til minde om ofrene efter Pol Pot. Man kalder det et Killing Fields tempel. Her er også kostskole. Hvis der er elever hjemme, ser vi deres bolig. Nu skal vi have Chhievs kone med, vi ser hendes internetcafé, hun tager med os ud til deres hjem. Vi ser hjemmet og deres specielle husdyr, krokodiller. På vej tilbage til Mandalay Inn besøger vi vores tuk tuk leders hjem. Det er også her Saphal boer. Tilbage på hotellet er der tid til et bad, så vi er klar til flyveturen til Vietnam. Vi skal flyve kl. 17.30 til Ho Chi Minh City = Saigon kl. 18.30. Her venter en taxa, som kører os til hotellet. Vi går ud og spiser kl. 20.30.


Torsdag 7/4 – Saigon > tog > Da Nang
Vi skal tidligt op og har et stort program. Alle kufferter skal ned på mit værelse om morgenen. Når vi kommer hjem fra tur, kan der tages bad dér på skift, før vi spiser middag kl. 20.00
Vi kører fra hotellet kl. 07.00. Første stop Chu Chi tunnellerne bygget af Vietcong, start under franskmændene, men stærkt udbygget under den amerikanske besættelse. Der er ca. 250 km tunneller. Næste stop Cao Dai, en religiøs bevægelse, som er en sammensmeltning af hinduisme, buddhisme og kristendom. Vi skal være i Tay Ninh kl. 12.00. Her starter den store indmarch. Når vi har taget billeder, spiser vi frokost i Tay Ninh. Vi kører tilbage til Saigon og laver et lille stop udenfor det tidligere præsidentpalads. Vi kan ikke nå, at komme ind, men der kan fotograferes udefra. Det var her en nordvietnamesisk tank kørte igennem gitterporten, da krigen var slut 30.04.1975. 20 års lidelse var slut, nu skulle landet genopbygges. Der var dog mange problemer i starten. Pol Pot fra Cambodia besatte en del af Sydvietnam. Han mente, at Vietnam var meget svækket. Der lever mange Khmer, som er cambodianerer i de sydlige provinser. Der gik en måned, så havde Vietnam afsat Pol Pot. Det fik kineserne til at rykke ind i den
nordlige provins Lao Cai, som vi besøger på turen til Sa Pa. Kineserne smadrede hele Lao Cai, før vietnameserne fik drevet kineserne tilbage. Nu kom der nye trængsels tider for Vietnam. USA fik hele verden til at boykotte alle varer fra Vietnam. Der blev stor hungersnød. Det var på dette tidspunkt, alle bådflygtningene kom til Danmark 1980-90. I dag er der markedsøkonomi i Vietnam. Vietnam har den næststørste vækstrate i verden, kun overgået af Kina. Vækstraten i Vietnam er over 10% - i Danmark ca. 2,5%. Vietnam er på vej frem. Vi går ud og spiser kl. 20.00 – og kører fra hotellet kl. 22.00. Køb lidt spiseligt til togrejsen. Toget går kl. 23.00. Husk plastkrus!


Fredag 8/4 – tog > Da Nang.> Hoi An
Vi kan sove næsten lige så længe, som vi vil. Der kommer beskeden morgenmad og frokost. Det er ikke det store sus. Vi tager det, vi kan lide. I den ene ende af toget er der en kantine. Tag en tur op gennem toget, der er mange vogne. Vi kan se, hvordan landskabet veksler. Mellem kl. 13.00 og 14.00 er vi i Da Nang. Nogle fra hotellet henter os på banegården kører os til Hotel Hai Yen i Hoi An. Her får vi værelser og alle lejer cykler. Vi mødes kl.20 og cykler hen for at spise.


Lørdag 9/4 – Hoi An
Cykeltur. Vi starter fra hotellet kl. 9.00 og cykler ned til havnen, stiger ombord på en af bådene incl. cykler. En sejlads på 12 minutter. Vi stiger af ved et bådeværft, ser et træskæreri. Vi cykler rundt på de små øer. Det kan være svært at finde rundt, hvis vi ikke har en lokal med. Det er en spændende tur, her kommer næsten aldrig turister. Vi er tilbage i Hoi An mellem 12.00 og 01.00. Nu skal vi have frokost. Herefter kører vi til det kontor, hvor man kan købe billetterne til kulturstederne i den indre by, koster 75.000VD=ca.25kr. og dækker 5 steder. Eftermiddagen til fri disposition. Kl.20 Festmiddag på hotellet.


Søndag 10/4 – Hoi An
For dem, som har lyst, kører og sejler vi kl. 09.00 til en ø, Champ Island, ud for Hoi An, ca. 20 km. Vi ser byen, hvor der næsten ingen turister er. Efter bybesøg tager vi til en Robinson Krusoe strand, hvor vi bader. Man kan klæde om på stranden. Vi får frokost, som er inkluderet i billetten 20 $
=ca. 110 kr. Vi er hjemme igen kl. 16.00. Middag i byen.


Mandag 11/4 - Hoi An.
Vi kører kl. 8.30 til Village of Hope, handicap-skole med mange hørehæmmede. Vi skal til Da Nang. Det er her Chau, Phuc, Thoc og Do går i skole – alle sponsoreret af danske. Chau er nu 16 år. Jeg har betalt hendes specielle skolegang siden hun var 5 år. Vi spiser frokost sammen med børnene.
Tilbage i Hoi An, har jeg lavet en aftale med skrædderen Bui, så hun står klar og vi cykler hen til sølvsmeden Phi og hans kone Thao. Hvis der er interesse kan vi også besøge et silkevæveri. Her viser en guide os rundt. Sluttelig en tur til stranden 3 km væk. Middag i byen kl. 20


Tirsdag 12/4 – Hoi An
Let cykeltur rundt i Hoi An og nærmeste omegn. Vi kører fra hotellet kl. 9.00. Jeg vil bl.a. viser jer det ydmyg sted ”Rose”- nu silkebutik - hvor kongefamilien spiste frokost i 1998. Frokost kl. 12. Eftermiddagen til fri disposition til de kulturelle steder eller andet. Middag i byen kl. 20


Onsdag 13/4 – Hoi An
Fridag. Jeg har dog et forslag til en formiddagstur. En af mine venner er dir. for et større hotel på stranden. Husk at hente tøj, sølv og køb evt. sleepingbag. Middag i byen.


Torsdag 14/4 - Hoi An > bil >Hue
Vi skal til Hue. Vi kører fra Hai Yen kl. 7.30. Der er o. 145 km. Vort første stop bliver dog ved Marmorbjerget. Der er mange trin op - men flere flotte templer. Disse templer er bygget af kejser Minh Mang. Hans mausoleum ser vi i Hue. Herefter kører vi gennem Da Nang og over Hawan passet. Vi er i Hue ca. kl. 12. Indkvartering på hotel River Side View.
Vi cykler kl. 12.30 til frokost på de døves restaurant, derefter besøg i kongepaladset Dai Noi, og hvis der er tid, besøg på det store marked. Kl. 20.00 cykler vi ud og spiser fint på en spændende restaurant med musik og mange retter mad.
Tilbage på hotellet evt. en drink – men vi skal tidlig op!


Fredag 15/4 - Hue > tog>Hanoi
Morgenmad kl. 6.00 – derefter alle kufferter ind på mit værelse. Vi skal ud at sejle på Duftenes flod, Song Huong. Vi starter fra hotellet kl. 7.00 og skal cykle 1.750 m til vores båd, vi tager cyklerne med ombord. Vi sejler op ad Duftenes flod. Første stop Thien Mu Pagoden, et fredfyldt sted. Blev kendt over hele verden, det var her en munk kørte i sin bil til Saigon, kørte op foran præsidentpaladset, gik ud på pladsen, hældte benzin over sig, tændte ild til sig. Billedet gik verden rundt, det var i 1963. Krigen fik et vendepunkt. Det blev præsident Diems fald, folkeopinionen vendte sig mod krigen både i USA og Europa. På det tidspunkt var der ca. 750.000 allierede soldater i Vietnam. Nu ånder alt fred og idyl. Næste stop Minh Mang mausoleet, et meget flot mausoleum i en flot park, et sted mange tager til på udflugt. Nu sejler vi over floden, her skal vi have cyklerne af, der er ca. 3 km op til Khai Dinh mausoleet, et helt andet mausoleum. Her er det rå stenmasser og en masse trapper. Men et flot mausole
um med mange mosaikker. Her er en god udsigt fra toppen. Tilbage til båden. Her er der nu 2 muligheder, man kan cykle tilbage til Hue eller sejle. Dem, som tager båden, kommer ca. 45 minutter senere end os, der cykler. Dem, som vil sejle skal have cykler ombord. Vi skal alle ombord, nu skal vi have frokost ombord. På båden kan der købes silketøj - et af de gode købssteder!!! Nu cykler vi tilbage til Hue ca. 10 km eller bliver sejlet hjem. Køb lidt spiselig til toget, hvor maden er elendig. Husk sleepingbags og plastkrus!
Vi skal til Hanoi og toget går kl. ca. 16.30.


Lørdag 16/4 - Hanoi
Ankomst Hanoi tidlig morgen, husk alle løsdele. Denne gang er der intet hastværk. Vi skal have taxa til hotellet Camilia 4, 44 Hang Gaiy. Når vi når hotellet, skal vi have værelser. Det er ikke sikkert, vi kan få værelser så tidligt (før kl. 6), der sover sikkert nogen i dem. Vi tager morgenmad. Jeg laver en lille vandrerundtur vort nærområde og omkring Hoan Kiem Lake - Det mest centrale punkt i Hanoi. På vejen bestiller jeg cykler - Kl.ca.9 skal vi afprøve vores evner på cykel, pas på, lær vietnamesisk cykelstil. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at lære jer teknikken. Det kan se svært ud, men det gælder om at forstå måden, man gør det på, og ikke sige: ”De kører tosset”. Glem alle danske regler og lærer nogle praktiske regler. Regel: Vis hvad du vil, fortryd ikke, marker hvad du er i gang med. Hvis du passerer andre cykler og motorcykler, marker hvad du vil. Nogle gange tæt på sving, kør næsten i den forkerte side, så bliver der så få passager som muligt.
Efter endt cykeltur slapper vi af ved Hoan Kiem Lake. Når vi er tilbage på hotellet skulle værelserne være klar. Vi går nu hen til Little Hanoi, hvor vi spiser frokost. Resten af dagen fri. Middag kl. 20.00 i byen.

Søndag 17/4 - Hanoi.
Jeg har lejet en bil. Vi skal se det moderne Hanoi og en 1000 år gammel pagode, Sai Templet. Jeg håber Thuy tager med os. Frokost på en vietnamesisk restaurant. Om eftermiddagen det Etniske Museum – et frilandsmuseum med en stor indendørs afdeling. Jeg har sat 2 timer af her. Middag i byen kl. 20


Mandag 18/4 – Hanoi
Vi kører fra hotellet kl. 8.00. Vi kører først til museet for kunst. Vi laver en hurtig gennemgang. Nu gælder det 15km cykeltur Vestsøen, To Tay rundt, hvor vi besøger en meget besøgt pagode. Når der er festival, kommer der mange tusinder. Her er vi kun en tredjedel rundt, så der er langt igen. Vi er hjemme ved hotellet kl. 12.10, hvor vi spiser frokost. Eftermiddag fri.


Tirsdag 19/4 – Hanoi – Hennings fødselsdag.
Vi skal besøge Ho Chi Minh mausoleet. Kører fra hotellet kl. 8.00. Husk lange bukser. Herefter en rundtur i parken, hvor vi besøger Ho Chi Minh’s bolig. Ved udgangen den meget berømte pagode, den Etbenede Pagode, Chua Mot Cot, kort besøg i Ho Chi Minh museet. Nu cykler vi til det gamle universitet også kaldet Litteraturmuseet. Vi spiser frokost tæt på museet. På vejen tilbage til hotellet køber jeg billetter til vandteateret. Vi ser forestillingen sidst på dagen.
Resten af dagen fri. Cyklerne skal dog bringes tilbage, da vi ikke skal bruge dem i morgen. Fødselsdagsmiddag kl. 19.30

Husk i morgen starter vores ture – den første til Mai Chau.
Vi pakker vores håndbagage. Vigtige ting: Regnslag, lygte, sleepingbag og toiletsager og tøj til 2 nætter (3 dage).
Den store kuffert skal ned i receptionen, hvor der er et rum til den. Husk at afregn minibar.


Onsdag 20/4 – Hanoi >bil > Mai Chau – Ban Lach.
Afgang hotel kl. 7.00. Der er 145 km til Mai Chau dalen.
I udkanten af Hanoi besøger vi en silkefabrik. Der er her mulighed for at købe færdigvarer samt silke i metermål. Vi ser her silken fra puppe til færdigvarer. Turen går nu videre til Hoa Binh, byen med det store kraftværk, som vi først ser på hjemvejen. I Hoa Binh kører vi til venstre mod Son La.
Det bliver bjergkørsel lige til Mai Chau. Landsbyen vi bor i, Ban Lach, består af landmænd. Som bibeskæftigelse laver disse familier etnisk tøj og ting til turister samt fungere som gæstehuse. Vi bor i hus nr. 1 hos Hoa lige ud til rismarkerne. Her bor en af de mange etniske grupper - der er 54 i Vietnam. Disse er hvid Thai. De udvandrede for 300 år siden og slog sig ned i denne dal. Næsten alle kan alle tale og skrive Thai og selvfølgelig også vietnamesisk - mange også engelsk. Når vi kommer frem, bliver vi indkvarteret på 1.sal. Vi vil allerede den første dag lave en lille cykeltur. Cyklerne har vi med i bilen fra Hanoi. Det bliver en tur på små stier gennem flere landsbyer. Inden vi cykler, har vi spist frokost. Hoa og hendes mand laver noget af det bedste mad i landsbyen. Efter aftensmad kan vi gå en tur i landsbyen, inden vi tager en øl eller kaffe på 1.sals terrassen.


Torsdag 21/4 – Ban Lach.
Vi cykler fra landsbyen kl. 8.00. Vi skal besøge en skole, der ligger ca. 10 km fra Ban Lach. En hård udtur, med mange stigningerne, hvor vi må trække. Det bliver nemt på hjemturen, hvor man skal huske at bremse, så farten ikke bliver for voldsom. Det er nu 12. år jeg besøger skolen. Kl. 12.30 er der frokost, og kl.15.00 laver vi endnu en cykeltur, en utrolig smuk tur, måske lidt besværlig. Nogle steder bærer vi cyklerne. Hvorfor lave en sådan tur? Fordi den er utrolig smuk. Vi spiser middag kl. 19.30. I aften vil landsbyen danse for os, mange gamle danse. Vi prøver også!. Det foregår hos Hoa’s søster Thu. Hun er en meget dygtig væver, som den vietnamesiske stat bruger, når der skal vises etnisk kunst i udlandet. Kaffe eller lignende på 1.sals terrasse.


Fredag 22/4 – Ban Lach >bil> Hanoi.
Vi skal tilbage til Hanoi og kører kl.7.30. Vi siger farvel til Hoa og Thu. Første stop på hjemturen bliver kraftværket i Hoa Binh. Derefter går det mod Hanoi, hvor vi er fremme ved frokosttid. Eftermiddagen fri. Middag i byen.

Lørdag 23/4 – Hanoi>bil/cykel>Tam Coc
Vi skal af sted til Ninn Binh kl. 7.00. Vi kører til et lille fiskerleje Kinga, hvor der ikke er mange turister. Efter en lille sejltur spiser vi frokost her. Herefter kører vi til Hoa Lu. Her lå Vietnams første hovedstad. Her styrede Kong Lee Vietnam i 800-900 tallet. Vores Khoa kan fortælle meget om denne konge. Vi ser 2 berømt Pagoder.
Her er igen 2 muligheder : Kører med bilen til Tam Coc
– eller leje cykler og cykle de ca. 10 km i smukke omgivelser til Tam Coc - hvor vi bliver indkvarteret på Hotel Tang Long. Middag på hotellet.


Søndag 24/4 – Tam Coc
Cykeltur omkring Tam Coc – og måske en bøffel tur ( Nyt tiltag!). Middag på hotellet.


Mandag 25/4 – Tam Coc>bil>Phu Cu>bil>Hanoi
Efter morgenmad, sejltur i små både gennem 3 bjerggrotter
- 2 i hver båd -1 time ud og 1 time hjem. Frokost på hotellet.
Vi kører nu mod Hung Yen provinsen og landsbyen Phu Cu. Her besøger vi kort min anden tidl. adoptivdatter Huy, 29 år, i hendes svigerforældres hus. Hun er skolelærer og hendes mand er ved militæret og arbejder langt fra hjemmet. Herefter kører vi til hendes barndomshjem, hvor vi spiser aftensmad på gårds-pladsen og atter afprøver vore sangstemmer.
Efter middagen tilbage til Hanoi.


Tirsdag 26/4 Hanoi
Vi lader denne dag stå åben. Måske besøger vi smeden Thang.


Onsdag 27/4 – Hanoi
Fridag. Middag i byen.


Torsdag 28/4 - Hanoi > bil - 400km> Sa Pa.
Afrejse til Sa Pa kl.5.00 morgen. Vi tager lidt morgenmad med. Undervejs kan vi får vietnamesisk morgenmad Phö.
Det er en lang tur på dårlige veje. Vi er først i Sa Pa mellem kl.17.00 og kl.18.00. Frokost undervejs inden vi når Loa Cai
– de sidste 10 km kører vi langs den kinesiske grænse. Vi gør et lille ophold ved grænsestation. Herfra er der 38 km opad til Sa Pa, som ligger i 1700 m’s højde.
Vi indlogeres på Hotel Lotus. Middag på restaurant Mimose.


Fredag 29/4 – Sa Pa.
Her er 2 valgmuligheder: Besøg i en blomsterpark, som ligger på det højeste punkt i Sa Pa. Der er en fantastisk udsigt. Frokost i byen – eller en hård treking-tur ned af bjerget med madpakke og lokal guide. Drikkevarer kan købes undervejs. Den første km på vejen – resten i terræn. Der kan købes bambusstokke undervejs, ”en god ide”, hvis det har været regnvejr. Mange etniske kvinder følger med og hjælper. De honoreres ved køb af ”varer” til sidst. Turen går gennem mange etniske landsbyer – Sort Mong, Seid og Rød Dzau. Når vi når ned i bunden, vil Kkao sørge for motorcykler med chauffør til hjemtransport (4$ = ca.25 kr.). Middag i Sa Pa.


Lørdag 30/4 – Sa Pa
Kl. 9.00 skal vi besøge en Rød Dzau landsby. Den ligger 10 km fra Sa Pa. Når vi ankommer, står der mange, som vil sælge til os. De følger os hele landsbyen rundt. Når vi skal hen over rismarkerne, er det rart at have en hånd fra en Rød Dzau. Vi går på høfderne. Køb nu ikke for tidligt. Sælgerne skal nok følge med. Vi kører tilbage til hotellet, går op på markedet, hvor Phung Dung og hendes mor Luyen har lavet frokost til os 4 US$ + drikkevarer. Jeg betaler, vi afregner senere. Efter frokost skal vi besøge en Sort Mong landsby, Cat Cat. Vi vandrer ned ad bjerget. Vi laver et stop ved en af hytterne. Vi skal ind og se, hvordan de bor. Når vi ser et mindre vandfald og en hængebro, er vi nået bunden. Så går vi på tværs nogle kilometer. Her venter en motorcykel til hver, som kører os tilbage til markedet. Kl.20.00 spiser vi i byen. Efter middag ser vi på livet på markedet incl. ”love markedet” foran kirken. Det er her de forskellige etniske gruppers unge mennesker ser hinanden an – og ”viser sig” for hinanden.
Vi skal tidligt op i morgen !


Søndag 1/5 - Sa Pa > bil- 80 km>Bac Ha >tog>Hanoi
Start 6.30. Farvel Sa Pa. Nu gælder det Bac Ha. Når vi har fået vores værelser på, Saa Mai Hotel, tager vi på markedet. Det er Nordvietnams største for etniske grupper – 80 % Flaver Mong, lidt Tay og Bac Ha Dzau. Her kommer mange mere end 50 km i busser eller lastbiler. Her sælges alt. Turisterne er langt i undertal. Der er mange spisesteder for lokalbefolkningen - og nogle få for turister. Vi aftaler, hvornår vi mødes til frokost. Næste tur bliver kl. 14.00. Vi tager en tur op ad bjerget gennem blomme plantager og besøger en musiker ved navn Mr. Ho og smager hans corn Whisky. Det er en flot tur, varighed ca. 2 timer. Hvis I orker mere, vil jeg tage jer en tur til en Tay familie. Det er en tur til den modsatte side. Tag med, hvis I har lyst, varighed 1½ time. Middag i Lao Cai.
Efter middagen kan vi tage nattoget til Hanoi. Ankomst kl. 6 om morgenen. Toget koster 25$= 300 kr.


Mandag 2/5 Vi ankommer med tog fra Lao Cai kl. 6.00 og tager herefter på byrundtur i Hanoi.


Tirsdag 3/5 – Hanoi
Vi starter fra hotellet kl. 9 med en mindre cykeltur til Army Museet – og efter frokost – en lille cykeltur rundt i Hanoi. Eftermiddagen fri. Middag i byen.


Onsdag 4/5 – Hanoi>bil/sejle>Cat Ba
Vi kører fra hotellet kl.7.00, vi skal ud og sejle på Ha Long Bay. På vejen besøger vi dog først et center med mange handicappede – især hørehæmmede, som er ramt gennem deres forældre af den amerikanske orange gift. Det var her Oanh arbejdede, før jeg fik sendt hende i skole. Hun havde indtil da aldrig fået undervisning p.g.a. sit handicap. På dette tidspunkt, har I sikkert mødt denne glade og positive pige. Når vi når Ha Long skifter vi bilen ud med en båd, som sejler os til Cat Ba. Vi spiser frokost om bord og besøger en flot drypstensgrotte. Khao fortæller om grotten. I Cat Ba indkvarteres vi og har tid til hvil. Kl. 20 sejler vi ud til en restaurant på vandet. Der er fisk/skaldyr på menuen.

Torsdag 5/5 – Cat Ba
Vi tager på en lidt anstrengende trekking – kører kl.8 fra hotellet. Vi starter ude i terrænet. Undervejs stop hos en biavler, hvor vi kan få en forfriskning. Kl.ca.12 når vi frem til en bugt, hvor en mindre ”båd” sejler os ud til en større. Alternativt kan man tage båden ud og støde til vandrerne.
På båden serveres frokost for ca.4$=ca. 25 kr. plus drikkevarer. Derefter sejles vi til en badestrand på en ø, hvor der lever aber – det eneste sted i Ha Long Bay. Når vi ikke vil bade mere sejles tilbage til Cat Ba by. Vi spiser i byen.


Fredag 6/5 - Cat Ba> sejle/bil > Hanoi>Fly>Bangkok
Vi skal meget tidligt op og tilbage til Hanoi. Vi sejler fra Cat Ba til Ha Long. Her kommer vores bil og henter os. På vejen gør vi et stop ved en keramik fabrik. Det er her Thuy’s mor arbejder. Man kan se fabrikation og købe ind – hvis der er plads i kufferten…. Vi er ved hotellet kl.ca..15. Her har jeg lejet et værelse, hvor vi kan tage bad på skift.
Afrejse fra hotellet kl.17.00 til lufthavnen.
Afgang til Bangkok kl.ca. 20.30 og forventet ankomst kl.22.30


Lørdag 7/5 – Bangkok> fly > København
Efter midnat flyver vi til København..


___________________________________________________


Ekstra udgifter :
Visa Vietnam Cambodia 20 US$.
I skal selv betale frokost + drikkevarer.
Ekstra tur Siem Reap solnedgang ca. 3 US$
Ekstra tur Champ Island 20 US$
Motorcykler med chauffør 2 US$ pr. time
Evt. Nattog Loa Cai – Hanoi 25 US$.
Taxa til middage i byen - deles af gruppen.
Blomster eller gaver - deles af gruppen
Drikkepenge til guider betaler vi hver især.




Vietmans historie – kort:

Franskmændene besatte Cambodia, Vietnam og Laos i 1854. I Laos og Cambodia var der ikke de store protester, men i Vietnam steg modstanden omkring 1900. I 1920 stod Ho Chi Minh for modstanden. Den var størst i de nordlige provinser. Franskmændene udnyttede Vietnams ressourcer. De havde ingen produktion i Vietnam, men sejlede råstofferne til Frankrig. Da 2.verdenskrig startede besatte japanerne Vietnam. De måtte dog bruge dobbelt så mange tropper som normalt p.g.a. den kraftige modstand. Da krigen var slut i 1945, udråbte Ho Chi Minh Vietnam som selvstændig stat.
Det holdt dog kort, da englænderne nu besatte landet. Englænderne lukkede atter franskmændene ind, så friheden var kort. Ho Chi Minh havde troet, at når han hjalp de allierede, ville han få frihed – men sådan gik det ikke.
Modstanden voksede og franskmændene blev mere og mere trængt. I det nordlige Vietnam havde franskmændene en fæstning med moderne kanoner, flyveplads og ca. 30.000 soldater. De anså den for at være uindtagelig. General Giap, en af det 20.århundredes største strateger, beviste dog at det kunne lade sig gøre. Han havde intet moderne udstyr, kun troen på sin sag. Han lod alle sine kanoner skille ad og transporterede dem som løsdele gennem det uvejsomme terræn i bjergene. Det tog et år. Så var de samlet og kunne afskære franskmændene ved at bombe deres landingsbane. Franskmændene havde, da de overgav sig, mistet halvdelen af mændene. Franskmændene forlod Vietnam i 1954 – 100 år efter de kom.

Ved fredskonferencen i Geneve blev Vietnam delt i to ved en flod på den 17. breddegrad. Det er lige nord for Hue. Nordvietnams hovedstad blev Hanoi – Sydvietnams blev Saigon. I aftalen stod også, at der inden 4 år skulle afholdes frie valg med det formål atter at samle landet. Da tidspunktet kom for valget, blev USA nervøs for udfaldet, så de udskød det – og det blev aldrig afholdt. USA var skræmt af Korea, som jo stadig er en krudttønde. Modstanden fra Nordvietnams sympatisører voksede. Resultatet blev flere tropper og mere vold fra begge sider. Et vendepunkt blev, da en munk fra Thien Mu pagoden ved Hue i 1963 kørte til Saigon og foran præsidentpaladset overhældte sig med benzin og antændte sig. Billedet gik verden over og opinionen vendte sig mod krigen. Præsident Diem måtte gå af og USA indsatte en general som præsident.
I 1969 dør Ho Chi Minh. USA finder en undskyldning for at bombe Nordvietnam. Det værste var orange napalm. Der dræber al vækst. Man havde dog ikke regnet med det påvirkede mennesker. Det medførte dog et utal af aborter og slog også igennem i 2. generation. Chau i Hoi An og Oanh i Hoi Duong er resultat af dette.
På dette tidspunkt var det 750.000 allierede soldater i Vietnam.
Den 30. april 1975 var det slut da Nordvietnamesiske styrker indtog Saigon ved at køre en tank gennem præsidentpaladsets gitterport.

Nu skulle landet genopbygges. Pol Pot var kommet til magten i Cambodia. Han troede han havde let spil i Vietnam, hvor der bor mange cambodianere. I 1979 gik Vietnameserne derfor ind i Cambodia og løb det over ende på 8 dage, Afsatte Pol Pot og indsatte et nyt styre.
Mens vietnameserne var engageret i syd, gik kineserne ind i den nordlige del af landet og brændte mange huse af. Det tog vietnameserne ca. 2 måneder at drive kineserne tilbage.
Vietnameserne fik dog nye trængselstider, idet USA fik hele verden til at boykotte varer fra Vietnam. Der blev stor hungersnød. Det er fra den periode ( 1980-85), vi fik alle bådflygtningene. I 1992
Gik man over til markedsøkonomi og siden er det gået fremad for Vietnam. I dag har de en vækstrate på mere end 10% - i Danmark har vi ca. 2½%.

Husk der er mange kulturelle forskelle. Vietnameserne vil gerne lære af os – ikke opdrages af os.

Vietnam betyder: Viet - befolkning + Nam - landet
befolkning på mere end 80 mill. - og har 54 etniske grupper
Vietnams har en kystlinie på 3260 km
På det bredeste sted er landet 600km – og 50 km på det smalleste