Cambodia og Vietnam 2015
Indhold Cambodia Saigon Hoi An Hue Hanoi Mai Chau og Hanoi Sa Pa Hanoi 2 CatBa Tam Coc Afslutning 
Cambodia og Vietnam 2015

Henning har planlagt og guider turen til Cambodia og Vietnam 13. april - 19. maj 2015 og udnytter kontakter fra tidligere besøg i Cambodia/Vietnam. Deltagerne er Elisabeth, Knud, Doris, Henning J., Lissi og Henning H.

English version


Startside for viettour.dk


Hele gruppen


Dobbeltklik på billedet
Youtube.com med videosekvenser under viettour.dk
VKTOUR in Vietnam with Nguyen Khoa
Facts about Vietnam
Facts about Cambodia
Takt og tone i Vietnam
Fang dragen med musen og få fakta om Vietnam
Vietnam news
Photo of ethnic minorities
Facts about 54 ethnic minorities
Vietnam maps
Danish Vietnamese society
Cambodia og Vietnam 13. april - 19. maj 2015
Mandag 13/4 – København>fly>Bangkok.
Afrejse København med Thai Airways TG0951 kl. 14.30 til Bangkok


Tirsdag 14/4 – Bangkok fly Cambodia – PhnomPenh klokken cirka 08.00 og ankomst klokken cirka 9.00.
Ratha henter os i lufthavnen og kører os til vores hotel Royal Star, der ligger tæt på Ton le Sap floden og kongepaladset. Kl. 11 laver vi en rundtur i Phnom Penh. Først besøger vi Tocul Sleng Museet.
Det var først en skole - siden fængsel, hvor Pol Pot torterede og aflivede en stor del af de 2 mill., han henrettede. Næste stop er det store russiske marked - Frokost – og så Pagoden Wat Phrom midt i byen. Siden hen besøger vi Kongepaladset. Middag i byen.


Onsdag 15/4 – Phnom Penh.
Cambodiansk nytår.
Vi spiser morgenmad på toppen af hotellet med udsigt over floden – Afgang kl. 8.00. Vi skal på landet til Sambaths og Rathas landsby. Sambaths yngre broder er advokat og bor ikke i landsbyen. Efter en lille rundvisning går vi op på et lille bjerg med en stor udsigt. Her ligger en pagode, og der lever en del munke. Frokosten indtager vi i landsbyen og deler tøj ud. Det er 8. gang vi gør det. Vi har en del tøj med fra Danmark. Ratha har også købt noget i Phnom Penh. Bagefter kører vi tilbage til Phnom Penh for at slappe af og eventuelt få blind massage. Middag i byen.


Torsdag 16/4 – Phnom Penh.
Vi tager en Tuk Tuk til busstationen og bestiger en luksus-bus kl. 7.00. Det tager 4-5 timer at komme til Siem Reap. Her indkvarteres vi på et nyt hotel Popular Hotel. Det ligger over for det gamle hotel Mandaley Inn.
Kl. 16.15 af sted for at se solnedgang over Angkor Wat. Det koster 3 $ til taxi. Vi bestiger et lille bjerg med god udsigt. Første gang jeg prøvede i 2000 var der ca. 200 mennesker, nu 4000-5000. Kl. 18 går solen ned og vi kører tilbage til Siem Reap og spiser middag.
Vi kører tilbage til hotellet. Vi skal prøve at sove. Vi skal meget tidlig op næste dag.


Fredag 17/4 – Cambodia – Siem Reap.
Tidligt op. Vi skal se solopgang over Angkor Wat - igen meget populært. Vi kører fra hotel Popular klokken. 05.00 morgen. I Angkor Wat sidder vi og venter på solen, som står op kl. 06.00. Herefter spiser vi morgenmad. Vi har morgenmad nær Angkor Wat. Jeg betaler halvdelen af morgenmaden. Herefter kører vi til vores hotel. Der er langt at køre, Efter morenmaden kører vi i vores Tuk Tuk til Angkor Thom. Det er kongebyen med de fine templer. Første stop: Vi vandrer igennem indgangsporten til Angkor Thom. Vi kører til Bajon Templet. Et tempel med mange ansigter. Herefter går turen til Kongeslottet. Vi kommer ind af bagdøren, men inden ser vi et meget stort hinduistisk tempel, som har været under restaurering i 10 år – og der er mindst 10 år igen før det er færdigt. Næste stop er Kongeslottet, som er meget forfaldent. Vi ser Kongeparken med kongens 2 swimmingpools og slutter af med stedet, hvor de store elefantkampe fandt sted. Nu finder vi vores Tuk Tuk’er .
Vi tager til Ta Phrom templet med de store træer, og vi skal have frokost- klokken nærmer sig middag. Sidste besøg er det største tempel Angkor Wat. Nogle historiske ting: Her i Angkor levede over 1 million mennesker for 1000 år siden, til sammenligning levede der i Paris 20.000, det var den største by i Europa. Angkor har samme størrelse som Kejserpaladset i Bejing. Der er gået lige så mange sten til som Cheops pyramiden. Hele Angkor området er 25 % stører end New York. Vi mødes til middag kl. 20.00 på hotellet med vores guide Chhiev og hans familie samt min tidligere guide Sophal.


Lørdag 18/4 - Cambodia > fly >Saigon
Afrejsedag, men først skal vi opleve mange ting. Vi kører fra vores hotel Popular klokken 08.00. Første stop er et tempel bygget til minde om ofrene efter Pol Pot. Man kalder det Killing Fields templet. Her er også kostskole. Hvis der er elever hjemme, ser vi deres bolig. Nu kører vi til Chhiev’s hjem. Vi ser hans specielle husdyr, krokodiller. På vej tilbage til vores hotel besøger vi Sophals hjem. Vi skal nu ud at sejle på Ton Le Sap søen. Vi sejler til en restaurant, hvor vi får en forfriskning. Derefter går det tilbage til Siem Reap. Der er tid til et bad, så vi er klar til afrejse til Ho Chi Minh City "Saigon". Her venter en taxa, som kører os til lufthavnen.


Søndag 19/4
Hold 2. Ankomst fra Bangkok klokken cirka 6.00 og videre med fly cirka klokken 8.00 til Ho Chi Minh city med ankomst klokken 9.15.
Indkvartering på hotel.
Hold 1 og 2. Tur klokken 14.00 til det gamle præsident palads nu museum. Middag i byen.


Mandag 20/4 Saigon > tog > Da Nang
Alle kufferter skal ned på mit værelse om morgenen.
Vi kører fra hotellet kl. 07.00. Første stop Chu Chi tunnellerne bygget af Vietcong. Det blev startet under franskmændene, men stærkt udbygget under den amerikanske besættelse. Der er ca. 250 km tunneller. Næste stop Cao Dai, en religiøs bevægelse, som er en sammensmeltning af hinduisme, buddhisme og kristendom. Frokost i Tay Ninh.
Middag hos mine vietnamesiske venner. Klokken 22.00 taxa til banegård. Toget kører klokken 23.00 til Da Nang og vi er fremme næste dag klokken 14.00.


Tirdag 21/4 Hoi An
Ankomst Da Nang. Hotellet sender taxa for at hente os og kører os til Hoi An. Indkvartering. Vi bestiller cykler lige over for hotellet. Cykeludlejeren er også vaskekone. Hoteller har svimmingpool. Klokken 17.45 cykler vi til en restaurant ved havnen.


Onsdag 22/4 Hoi An
Vi starter fra hotellet kl. 8.00 og cykler ned til havnen og lejer en båd, hvor vi har cyklerne med ombord. Vi har en vietnameser med til at vise vej på de små øer. Første stop er et træskæreri og dernæst et teglværk. En spændende tur, hvor vi ikke møder andre turister. Vi er tilbage i Hoi An cirka klokken 12.00 og får frokost ved havnen. Herefter besøger vi en tøjbutik og en sølv og guld smed. Herefter en tur til stranden. Middag i byen.


Torsdag 23/4 Hoi An
En tur til Champ Island ud for Hoi An. Afhentning i bil klokken 7.30. Bådtur og badetur til Champ Island. Pris 22 US$ med frokost. Vi er tilbage cirka klokken 16.00. Middag i byen.


Fredag 24/4 Hoi An.
Tur til Da Nang, hvor der er en døveskole Village of Hope, handicap-skole med mange hørehæmmede. Afgang klokken 9.00. Vi ser undervisningen samt hvordan børnene er indkvarteret. Hvis man har lyst besøger vi Champ museet i Da Nang pris cirka 75000VD = 20 kr.
Eftermiddag tur til stranden. Middag i byen.


Lørdag 25/4 Hoi An
Rundtur i byen på cykel. Vi besøger Le Lay 41 og Maos riskage fabrik. Frokost med Thao sølvdamen. Eftermiddag fri. Fest på Hai Yen klokken 20.00. Det er hotellet vi boer på. Nu skal vi øve vores sangstemmer.


Søndag 26/4 Hoi An
Vi besøger det store hotel Victoria Resort. Det er det fineste i Hoi An. Vi bruger formiddagen der. Frokost i byen. Eftermiddag er fri. Middag i byen.


Mandag 27/4 Hoi An > bil >Hue
Vi siger farvel til Hai Yen og Hoi An. Afgang i bil klokken 7.00. Vi skal til Hue. Vort første stop bliver ved Marmorbjerget. Jeg håber at elevatoren er i orden. Pagoderne er bygget af kejser Minh Mang. Vi ser hans mausoleum i morgen i Hue.
Hans mausoleum ser vi i Hue. Indkvartering på hotel River View.
Vi cykler ud og spiser frokost og besøger i kongepaladset Dai Noi og måske det store marked. Middag i Hue.


Tirsdag 28/4 Hue > fly >Hanoi
Morgenmad kl. 7.00 – derefter alle kufferter ind på mit værelse. Afgang fra hotel til båd på cykel. Vi skal ud at sejle på Duftenes flod, Song Huong. Første stop Thien Mu Pagoden . Blev kendt over hele verden, det var her en munk kørte i sin bil til Saigon, kørte op foran præsidentpaladset, gik ud på pladsen, hældte benzin over sig, tændte ild til sig. Billedet gik verden rundt og det var med til afslutte krigen. Næste stop Minh Mang mausoleet, et meget flot mausoleum i en flot park. Minh Mang levede først i 1800 tallet, før den franske perode. Vi går ombord i båden og sejler vi over floden. Cyklerne skal af, vi cykler cirka 3 km op til Khai Dinh mausoleet. Han er den næst sidste kejser i Vietnam cirka 1920. Her er mange trapper.
Tilbage til båden, hvor frokoste er klar. Vi cykler de cirka 10 km tilbage til Hue. Vi tager bad på skift og går ud for at spise inden flyveturen til Hanoi. Guiden Khoa henter os i lufthavnen i Hanoi.


Onsdag 29/4 Hanoi
Vi laver en bil rundtur i Hanoi og besøger først det moderne Hanoi og kører derefter til et 3000 år gammelt tempel. Det er restaureret mange gange. Inden middag skal vi nå det etniske museum. Her er både en indendørs afdeling og en udendørs afdeling. Det er nu blevet tid til frokost. Eftermiddagen er fri. Middag i byen.


Torsdag 30/4 Hanoi >< Hoa Binh >< Mai Chau
Vi skal til Mai Chau, besøge hvid Thai i pælehuse i Mai Chaudalen. Første stop er ved en silkelandsby i udkanten af Hanoi. Vi starter fra hotellet kl. 7.00. Khoa kommer og henter os. Vi tager af sted med det, vi skal bruge til 2 overnatninger.
I silkelandsbyen kan vi se produktion, færdigvarer, lige fra larverne til silketråd og spinding. Vi kører nu mod Hoa Binh, i udkanten kører vi til venstre mod Son La, det meste af vejen er nu bjergkørsel. Når vi når Mai Chaudalen i et T-kryds, kører vi til venstre mod landsbyen Ban Lac. Hoa og hendes mand tager imod os. Vi får anvist stedet vi skal sove. På dette tidspunkt er der sikkert andre, som også bor her. Kl. 12.00 vil vi få frokost. Efter frokost viser jeg jer rundt i landsbyen. Vi vil senere lave en cykeltur. Khoa kører forrest.


Fredag 1/5 Mai Chau
Vi kører fra landsbyen kl. 8.00. Vi skulle have besøgt en skole, men pga. helligdagene, er den lukket. Vi laver en anden tur mellem de mange små landsbyer. Vi er tilbage kl. 11.00 og nyder stilheden, går rundt i landsbyen. Der er mange ting at købe. Der er mange huse, vi kan besøge. Frokost kl. 12. midt på eftermiddagen laver vi en cykeltur.
I aften spiser vi kl. 19.00 Der er Thaidans om aftenen på første sal. Det tager 45 minutter. Vi hygger os på 1. sal eller på gårdspladsen.


Lørdag 2/5 Mai Chau >< Hoa Binh >< Hanoi
Vi kører tilbage til Hanoi kl. 7.30. Vi skal huske at afregne med Hoa for drikkevarer. Jeg har betalt vores 2 frokoster. 3 $ for hver. Vi siger farvel til landsbyen. Første stop er et kraftværk i Hoa Binh. Dette stop er til toiletbesøg og drikkepause, ja og så også for at se kraftværket udefra. For 25 år siden leverede det strøm til hele Nordvietnam. Nu skal der flere kraftværker til. Der sker mange strømafbrydelser.
Nu går det mod Hanoi. Khoa bor i udkanten af Hanoi. Vi laver et lille stop ved hans hjem, ser hvordan han bor. Forvent jer ikke for meget! Vi spiser frokost nær hans hjem. Efter frokost bliver vi kørt til vores hotel – får værelser. Det er i aften vi skal have fest på Hotel Hanoi. Vi bliver ca. 40 personer.


Søndag 3/5 Hanoi >< Lao Cai >< Sa Pa
Det er i aften, vi skal til Sa Pa. Vi cykler eller tager taxa til Ho Chi Minhs mausoleum. Efter mausoleet ser vi den etbenede pagode og Ho Chi Minhs museum. Tilbage til hotellet til frokost. Nu er det tid til at se på byen. Jeg vil give jer et tidspunkt, hvor vi skal mødes på hotellet før vi går til vandteatret. Derefter middag på hotellet.
Men husk at efter frokost, skal vi forlade vore værelser. Vi skal ikke overnatte, så kufferterne skal ned i kuffertrummet. Husk tøj til 2 overnatninger i tog og 2 overnatninger i Sa Pa. Khoa kommer og afhenter os. Vi kører med taxa til banegården. Nu har vi 10 timers hygge/sove indtil vi er i Lao Cai. Vi er fremme næste dag kl. ca. 05 -06. Khoa har bestilt en bil, som kører os de 38 km op til Sa Pa. De 38 km tager cirka 1 time.


Mandag 4/5 Sa Pa
Jeg håber, at alle har sovet godt. Nu venter der os 3 spændende dage. Det tager 1 time og 5 minutter, at komme til Sa Pa. Hvis vejret er godt og klart, kan alle bede om fotostop på vej op. Vi skal op i ca. 1700 meters højde. Vi skal bo på Hotel Lotus, vi får vore værelser. Det er et familiehotel med stolte traditioner. Vi får lidt morgenmad, så vi er friske til den store bjergvandring. Vi vil starte mellem 9 og 10. Når vi starter, vil der følge mange Sort Mong efter os, som vil faldbyde deres varer, men vent til vi når frokoststedet. Hvis nogen har hjulpet, så køb hos dem. Der er flere ruter ned ad bjerget, så jeg taler med Khoa, hvilken rute vi tager. Når vi når frem til frokoststedet, kan vi købe hos dem, der har hjulpet os. Efter frokost er der ca. 2 timer til stedet, inden vi bliver kørt tilbage til Sa Pa. Ved en hængebro kan vi få en forfriskning. Vi bliver så kørt tilbage til Sa Pa. Igen er der tid til, at vi kan se på byen. Middag i byen kl. 20.00


Tirsdag 5/5 Sa Pa >< Rød Dzau >< Sa Pa
Vi skal besøge en rød Dzau landsby. Den ligger ca. 15 km fra Sa Pa, så vi kører dertil kl. ca. 9.00. Jeg kender mange i denne landsby. Når vi kommer til tovet, vil der møde os et festligt syn. Mange rød Dzau tager imod os. Jeg kender mange her, vi går gennem byen, i den bagerste hytte bor der en rød Dzau familie, som vi skal besøge. Mai Phom – vi får en kop te og måske en snaps. Naboen plejer også at invitere os indenfor.
Nu gælder det tilbageturen, som vi plejer at foretage hen over rismarkerne. Her kan der være behov for en hjælpende hånd fra rød Dzauerne. Vi har fornuftigt fodtøj på, så vi kan gå over de mange små vandløb. Hvis I ønsker hjælp, så ræk hånden ud. Vi køre tilbage til Sa Pa – spiser frokost på markedet. På vej tilbage til hotellet, vil jeg orientere jer om byen. Eftermiddagen er fri.
Middag i byen.


Onsdag 6/5 Sa Pa >< Lao Cai >< Hanoi
Efter morgenmaden skal vi besøge mange sort Mong landsbyer. Det er igen vandretur. Vi går igennem markedet ned ad vejen. På turen er der en fantastisk udsigt, gode fotomotiver. Når vi kommer til tjekpoint ”kontrolsted” svinger vi til venstre. Nu skal vi ud på trapper, vi har mulighed for at besøge hytter. Der er mange salgsboder hele vejen ned. Når vi når til et vandfald og en hængebro, går vi lidt til venstre. Her har vi en god udsigt til vandfaldet. Her er et lokale med underholdning.
Nu skal vi vandre igen – mange trapper. Når vi når en hængebro er det slut. Nu skal vi med bil eller motorcykel (Khoa bestemmer) tilbage til Sa Pa.
Nu kan vi få frokost i byen. Der er også tid til de sidste indkøb. Sidst på eftermiddagen, skal vi have en bil. Vi skal til Lao Cai Vi får middag på et hotel på pladsen ved banegården, desværre meget tidligt.


Torsdag 7/5 Hanoi
Vi ankommer tidlig morgen til Hanoi. Jeg håber, at vi kan få vore værelser.
Vi cykler til Armymuseet, Litteraturmuseet, Kunstmuseet. Frokost nær Litteraturmuseet.
Eftermiddag fri, Middag i byen.


Fredag 8/5 Hanoi
En rundtur. Vi cykler Vestsøen rundt. En tur på ca. 15 km. På kortet står der Vestsøen – ”På vietnamesisk To Tay”. Vi laver flere stop undervejs. Vi har et stop ved en meget besøgt pagode. Her kommer mange vietnamesere. Her er mange boder, hvor folk der besøger og beder kommer. Der er flest ved festivaller og højtider. Når vi når toppen af Vestsøen, er der et stort badeland. Vi cykler forbi – vi er halvvejs. Efter hjemkomst Hotel Camelea 4 tager vi frokost.
Eftermiddagen fri. Middag i byen.
Næste dag Ha Long Bay. Vi bliver afhentet kl. 7.00 om morgenen. Morgenmad kl. 6.30. Kufferterne uden for døren. Bagage til en nat på båd og en nat på Hotel på Øen Cat Ba.


Lørdag 9/5 Hanoi >< Ha Long Bay
Vi kører klokken 7.00 og vi skal til Ha Long Bay. Vi har stop ved et center, som laver flotte billeder f.eks broderede. Man kan også købe mange færdigvarer.
Vi kører videre mod Ha Long Bay. Vi skal ombord på vores båd. Vi skal have vores kahytter. Kaptajnen skal have tilladelse til at sejle. Der er meget kontrol og sikkerhed. Vi sejler afsted efter at have ventet 1 time, måske mindre. Vi skal have en lækker frokost ombord.
Efter frokost ser vi en drypstenshule. Vi sejler nu til en badestrand, hvor vi kan svømme. Båden sejler til ankerplads for natten. Her kan der også bades fra båden, hvis man har lyst.
Igen får vi en lækker middag og der er afslapning til vi skal sove. Der er bad i alle rum og toilet med håndvask.


Søndag 10/5 Cat Ba
Vi sejler til øen Cat Ba. Men inden da har vi fået morgenmad på båden. Når vi når Cat Ba venter en bil , som kører os til tværs over øen til hovedbyen Cat Ba. Vi bliver indkvarteret på hotellet og tager til stranden eller en sejltur i havnen. Middag i Byen.


Mandag 11/5
Hjemrejse vi forlader efter morgenmad hotellet og kører i bil til vores båd, som sejler os til Halong Bay.
Hvis mine venner har tid spiser vi frokost i deres hjem i Sa Do.
Det er samme by som vi gjorde stop på udrejsen. Datteren hedder Oanh. Det er forældrene der laver frokosten.
Et hyggeligt besøg. Oanh blev gift for 2 år siden og har en datter. Hendes mand er også døv. Vi skal tilbage til Hanoi til ompakning af kuffert. Vi kører fra hotellet cirka klokken 17.00 til lufthavnen.
Khoa er sammen med vores chauffør Ding. Vi skal med Thai Airvays til Bangkok og efter midnat til København.
De der bliver i Vietnam tager afsked med vores vennner, som tager tilbage til Danmark.


Tirsdag 12/5
Vi lander i København cirka klokken 7.00.


Tirsdag 12/5
Fridag. Jeg skal holde foredrag på universitetet. Middag i Byen.


Onsdag 13/5
Rundtur i byen. Middag i byen.


Torsdag 14/5 Hanoi bil/cykle Tam Coc
Vi skal afsted til Ninh Binh klokken 7.00. Vi skal besøge et fiskerleje Kinga. Her er mange turister. efter en lille sejltur på cirka 2 timer soiser vi frokost. Vi kører nu videre til Hua Luu.
På vejen besøger vi Vietnams største pagode. Hoa Luu var Vietnams første hovedstad. Her styrede Kong Lee i 800 - 900 tallet. Khoa fortæller om denne konge. Det var ham som flyttede hovedstaden oktober 1010 til Tang Long, det senere Hanoi.
I Hoa Luu er der cykler, så vi kan cykle den smukke tur til Tam Coc. Det er 11.8 km i en smuk natur. Vi bliver indkvarteret på Tang Long. Middag på hotellet.


Fredag 15/5 Tam Coc
Efter morgenmad, sejltur i små både gennem 3 bjerggrotter
- 2 i hver båd. 1 time ud og 1 time hjem. Frokost på hotellet.
Vi laver små cykelture i området.


Lørdag 16/5
Afslapnings dag, som står åben.


Søndag 17/5 Tam Coc bil til Phu Cu Hanoi
Efter morgenmad kører vi til Ninh Binh. Vi skal i Vietnams største kirke. Det er søndag, så der er højmesse.
Vi skal være fremme efter klokken 10.00. Efter er spændende besøg i kirken, kører vi mod Phu Cu med frokost undervejs.
Vi besøger min adoptivdatter Huy. Hun er skolelærer og har 2 sønner. Vi kører til hendes barndomshjem, hvor vi får en dejlig middag. Hendes mand er ved ved militæret. Efter denne middag kører vi tilbage til Hanoi.


Mandag 18/5
Denne dag er afrejsedag fra Hanoi til Danmark. Det må blive en indkøbstur.
Afrejse til Danmark klokken 17.00.


Tirdag 19/5 Ankomst København


Vietmans historie – kort:

Franskmændene besatte Cambodia, Vietnam og Laos i 1854. I Laos og Cambodia var der ikke de store protester, men i Vietnam steg modstanden omkring 1900. I 1920 stod Ho Chi Minh for modstanden. Den var størst i de nordlige provinser. Franskmændene udnyttede Vietnams ressourcer. De havde ingen produktion i Vietnam, men sejlede råstofferne til Frankrig. Da 2.verdenskrig startede besatte japanerne Vietnam. De måtte dog bruge dobbelt så mange tropper som normalt p.g.a. den kraftige modstand. Da krigen var slut i 1945, udråbte Ho Chi Minh Vietnam som selvstændig stat.
Det holdt dog kort, da englænderne nu besatte landet. Englænderne lukkede atter franskmændene ind, så friheden var kort. Ho Chi Minh havde troet, at når han hjalp de allierede, ville han få frihed – men sådan gik det ikke.
Modstanden voksede og franskmændene blev mere og mere trængt. I det nordlige Vietnam havde franskmændene en fæstning med moderne kanoner, flyveplads og ca. 30.000 soldater. De anså den for at være uindtagelig. General Giap, en af det 20.århundredes største strateger, beviste dog at det kunne lade sig gøre. Han havde intet moderne udstyr, kun troen på sin sag. Han lod alle sine kanoner skille ad og transporterede dem som løsdele gennem det uvejsomme terræn i bjergene. Det tog et år. Så var de samlet og kunne afskære franskmændene ved at bombe deres landingsbane. Franskmændene havde, da de overgav sig, mistet halvdelen af mændene. Franskmændene forlod Vietnam i 1954 – 100 år efter de kom.

Ved fredskonferencen i Geneve blev Vietnam delt i to ved en flod på den 17. breddegrad. Det er lige nord for Hue. Nordvietnams hovedstad blev Hanoi – Sydvietnams blev Saigon. I aftalen stod også, at der inden 4 år skulle afholdes frie valg med det formål atter at samle landet. Da tidspunktet kom for valget, blev USA nervøs for udfaldet, så de udskød det – og det blev aldrig afholdt. USA var skræmt af Korea, som jo stadig er en krudttønde. Modstanden fra Nordvietnams sympatisører voksede. Resultatet blev flere tropper og mere vold fra begge sider. Et vendepunkt blev, da en munk fra Thien Mu pagoden ved Hue i 1963 kørte til Saigon og foran præsidentpaladset overhældte sig med benzin og antændte sig. Billedet gik verden over og opinionen vendte sig mod krigen. Præsident Diem måtte gå af og USA indsatte en general som præsident.
I 1969 dør Ho Chi Minh. USA finder en undskyldning for at bombe Nordvietnam. Det værste var orange napalm. Der dræber al vækst. Man havde dog ikke regnet med det påvirkede mennesker. Det medførte dog et utal af aborter og slog også igennem i 2. generation. Chau i Hoi An og Oanh i Hoi Duong er resultat af dette.
På dette tidspunkt var det 750.000 allierede soldater i Vietnam.
Den 30. april 1975 var det slut da Nordvietnamesiske styrker indtog Saigon ved at køre en tank gennem præsidentpaladsets gitterport.

Nu skulle landet genopbygges. Pol Pot var kommet til magten i Cambodia. Han troede han havde let spil i Vietnam, hvor der bor mange cambodianere. I 1979 gik Vietnameserne derfor ind i Cambodia og løb det over ende på 8 dage, Afsatte Pol Pot og indsatte et nyt styre.
Mens vietnameserne var engageret i syd, gik kineserne ind i den nordlige del af landet og brændte mange huse af. Det tog vietnameserne ca. 2 måneder at drive kineserne tilbage.
Vietnameserne fik dog nye trængselstider, idet USA fik hele verden til at boykotte varer fra Vietnam. Der blev stor hungersnød. Det er fra den periode ( 1980-85), vi fik alle bådflygtningene. I 1992
Gik man over til markedsøkonomi og siden er det gået fremad for Vietnam. I dag har de en vækstrate på mere end 6% - i Danmark har vi ca. ½%.

Husk der er mange kulturelle forskelle. Vietnameserne vil gerne lære af os – ikke opdrages af os.

Vietnam betyder: Viet - befolkning + Nam - landet
Befolkning på mere end 80 mill. - og har 54 etniske grupper
Vietnam har en kystlinie på 3260 km
På det bredeste sted er landet 600km – og 50 km på det smalleste