Sa Pa m.v.
Indhold 
CambodiaSaigonHoi AnHue Hanoi Tam Coc Mai Chau Sa Pa/Bac Ha Hanoi 2 CatBaAfslutning
Sa Pa/Bac Ha


English versionFredag 3 maj
Vi ankom til Lao Cai kl. 5 om morgenen som planlagt. Og det regnede heldigvis ikke. Var ved hotellet kl. 6.20, fik morgenmad kl. 7.30 og startede den store vandretur til Lao Chai og Ta Van kl. 9.00. Der var mange, som fulgte os fra hotellet, alle sort mong. De første 4 km gik vi paa vej, derefter i terraen. Det første stykke ikke så vanskeligt, men efter en lille pause på en græsplæne, blev sværhedsgraden sat op. 2 store kløfter gav os vanskeligheder. Men hurtigt var der nogle sorte monger, der fandt tykke bambusstaenger, som de lagde over kløften paa ca. 1,75 m. Ved fælles hjælp kom vi alle over. Mongerne tog bambusstængerne med, for der var en kløft mere, som også skulle forceres. Vanskelighederne var ikke færdige. Der skulle passes paa. Mona og jeg havde stor hjælp af mongerne. Vi kom frem til frokoststedet, hvor vi afregnede med dem, som havde hjulpet os, ved at købe nogle af deres vare. Der var endnu 2 timers vandring. Vi besøgte Jams forældres hus, hvor der kun var faderen og en son hjemme. Det var ikke helt let at komme hen til huset. Man skulle springe fra sten til sten til sten. Utroligt, at man ikke udbedrer stien. Måske siger man, at sådan har vi altid gjort? Vi kunne se, hvordan man lever her I bjergene. Vi kom i solskinsvej, men man lever også her om vinteren, hvor der tit er frost. Sådan har de levet og passet markerne i de sidste 1.000 aar. Det nye er mobiltelefoner og TV. Den måde, man passer markerne og redskaberne dertil, har stort set ikke ændret sig. Vi fik delt 11 poser børnetøj ud. Hvis vi kunne bære mere, havde vi gjort det. Bornene kunne også godt bruge sko, men vægten gør, at vi ikke har det med. Det er nemt at samle ind fra vores overflod, men det skal jo bringes frem. Det blev en utrolig smuk tur. Alle ville sælge til os. De kan ikke forstå, at vi ikke kan købe noget fra alle. Vores bestilte bil ventede paa os på aftale sted. Vi var tilbage ca. klokken 14.00. Khoa og jeg skulle ud og finde spisesteder til i aften og i morgen frokost. Togturen og den lange vandretur gjorde, at vi efter middagen fik til ro. Nu håber vi, det klarer op. Det begyndte at regne sidst paa eftermiddagen.
Den kinesiske grænse
Den kinesiske grænse
Vores hotel Lotus
Vores hotel Lotus
Le Mai
Le Mai
Sa Pa
Sa Pa

Gruppen på vandring med hjælp fra Sort Mong(billede fra facebook)

Gruppen på vandring (facebook)

Sort Mong efter vandringen(facebook)

Sa Pa

Sa Pa

Sa Pa

Sa Pa


Lørdag 4 maj
Desværre er det ikke klaret op her til morgen. Det har regnet hele natten. Vi prover at gennemføre turen under de vanskelige forhold. Jeg har været her mange gange, men på grund af regn er temperaturen lav her til morgen – kun 15 grader, men i bjerge kan vejret hurtigt ændre sig. Turen gaar til Ta Phin-landsbyen, som er en Rød Dzau landsby. Vi kører fra hotellet klokken 9.00. Der er cika 15 km. Det blev heldigvis bedre vejr, ikke høj sol, men godt vejr. Der var mange venner til Li Maj, Fam Maj og La Maj. Vi besøgte to hytter. Hos Li Maj fik vi te og en whisky. Det er et stort hus. Naboen La Maj har ogsaa et stort hus, dog ikke saa stort som Li Majs. Fam Maj havde taget sin dreng med hjem til forældrene kun for at besøge familien og mig. Hun bor nu 350 km fra Sapa.Turen over rismarkerne er spændende. Det var godt, jeg havde hjælpere. Det kan nogle stede være svaert. Vi måtte krydse 3 små vandløb paa cirka 3 m. Selv med udfordringer, var alle glade for turen. Der blev købt ind ved aflutningen af turen, ikke meget, men alle var tilfredse. Vi blev sat af ved markedet, hvor der var bestilt frokost. Noget specielt “sort kylling”. Den er sort, inden den bliver grillet. Vi gik tilbage til hotellet for at starte en ny tur. Vejret var blevet mere tåget/småregn, men vi genførte den. Cat Cat hedder landsbyen, vi går igennem. Det er turen med de mange trapper. Eigil og Mona havde valgt at springe denne tur over. Vejret var ikke det bedste. Da vi nåede bunden, kørte vi på motorcykler tilbage. Jeg fik stenmassage, lidt specielt med varme lavasten, men meget behageligt. Vi går ud og spiser nu klokken 19.30 paa en ny spændende restaurant med god mad. Efter middagen var vi på love-marked. Mange var samlet her ved kirken. Man kan sige, at lørdagen startede med regn, men det klarede op. Klart vejr ved besøg hos Rød Dzau. Efter frokost igen regn. Det smådryppede resten af dagen. I morgen skal vi til Bac Ha.


Sa Pa

Sa Pa

Sa Pa
SaPa
Sa Pa
Videoklip med Red Dzao mv. Højreklik evt.
Videoklip med Red Dzao fra www.vktour.com 2008


Søndag 5 maj
Vi kørte meget tidligt fra Sapa. Det var lidt tåget om morgenen, men den det klarede op i løbet af morgenen. Vi havde et lille stop ved kinisiske grænse i Lac Cai. Vi var fremme i Bac Ha klokken 10.00. Fik et hotelrum tilfælles, hvor vi havde vores tøj. Gik straks på markedet. Det er Vietnams største for etniske grupper, egentlig meget spændende. Her kan man købe næsten alt lige fra hunde, høns, grise, vandbøfler, riswhisky, til kød, grøntsager og tøj. Et utroligt spændende marked. Der blev taget mange billeder. Vi spiste frokost nær markedet. Havde en aftale med Khoa klokken 13.00, hvorefter vi vandrede lidt op i bjergene, hvor Mr. Ho bor – en spillemand og stor whiskyfabrikant af cornwhisky (majs - 58%) Vi købte næsten alle en flaske whisky. Vi havde tomme flasker med. En meget køn tur gennem blommeplantager. Turen tager en lille time op, og det samme en anden vej tilbage. Vi kørte fra Bac Ha klokken 16.00. Har spist til aften på en restaurant nær banegården. Nu er der kun ½ time til toget kører. Samme tog som på opturen. En aktiv og spændende tur til Sapa og Bac Ha. Desværre er vi meget tidligt i Hanoi – klokken 04.30. Vi må så håbe, vi kan få værelserne så tidligt.


Bac Ha

Bac Ha

Mr. Hos hus
Bac Ha: Hos spillemand Ho
Hos spillemand Ho
Bac Ha: spillemand Ho
Spillemand Ho

Videoklip med Mr. Ho.

Bac Ha søndags marked

Bac Ha søndags marked

Bac Ha søndags marked